Nejen export pomáhá Německu. Lidé začali nakupovat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 5. 2011 8:59
V Německu už začal i stavební boom
Němci už opět touží po nových věcech a kupují si je
Němci už opět touží po nových věcech a kupují si je | Foto: Audi

Berlín - Hlavně díky silné domácí poptávce roste německý hrubý domácí produkt nejrychlejším tempem od roku 1990. V meziročním srovnání dosáhl na úroveň 5,2 procenta.

Číslo potvrdil ve zpřesněné zprávě spolkový statistický úřad.

V porovnání posledního loňské a letošního prvního čtvrtletí  německá ekonomika zrychlila tempo růstu na 1,5 procenta z výkonu 0,4 procenta na konci loňského roku.

Kromě domácí poptávky, má na růst vliv samozřejmě i stále rostoucí export.

Domácí poptávka je silnějším tahounem než export

Domácí poptávka se na mezičtvrtletním růstu prvního kvartálu podle úřadu podílela jedním procentním bodem. Půlkou bodu k růstu přispěl export, který je tradičním motorem největší evropské ekonomiky.

Růst soukromé spotřeby ve srovnání s obdobím říjen  až prosinec loňského roku zůstal téměř beze změny na 1,1 procenta, vzrostly však veřejné výdaje o 2,1 procenta.

V Německu už k expanzi začalo rovněž přispívat stavebnictví, v němž se zvýšily investice o sedm procent, když ještě na konci loňského roku klesly o dvě procenta.

Německý export vzrostl mezičtvrtletně o 3,1 procenta po tempu 2,3 procenta v předchozích třech měsících. Dovoz však přidal ještě rychleji a vzrostl o 4,1 procenta po předešlém zvýšení o 1,5 procenta.

Tempo růstu má Německo ještě nějaký čas udržet. Německá vláda minulý měsíc zlepšila oficiální odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 2,6 procenta z dříve předpokládaných 2,3 procenta. V příštím roce však čeká zpomalení na 1,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy