Nokia zůstává č. 1 v prodeji mobilů. Ale podíl jí klesá

Ekonomika Ekonomika
20. 5. 2011 10:05
Tržní podíl finského výrobce je nejnižší od roku 1997

Londýn - I když světový prodej mobilních telefonů v prvním čtvrtletí vzrostl o 19 procent na 427,8 milionu kusů, na boomu příliš neprofituje největší hráč -  finská Nokia. Její tržní podíl klesl.

Nokia ve čtvrtletí prodala 107,6 milionů mobilů a její tržní podíl klesl meziročně o 5,5 procentního bodu na 25,1 procenta. Je to nejnižší úroveň od roku 1997. Postupně ji dohání korejští výrobci LG a Samsung. Samsung prodal za zmiňovaný čtvrrok téměř 70 milionů mobilů a LG 24 milionů. Čtvrtý v pořadí je americký Apple, který prodal necelých 17 milionů mobilních přístrojů.

Nevýhodou Nokie může být skutečnost, že nedávno oznámila odklon od dosud používaného operačního systému Symbian, ale zatím nenabídla nové se systémem Windows.

Největší růst je ve sféře chytrých telefonů

Vyplývá to ze studie analytické skupiny Gartner. Podle ní nadále rostl prodej takzvaných chytrých mobilů s operačním systémem, který svým tempem překonal zbytek trhu.

"Chytré telefony tvořily v prvním čtvrtletí 23,6 procenta celkového prodeje a meziročně vzrostly o 85 procent," uvedla analytička Gartneru Roberta Cozzová. Podíl podle ní mohl být ještě vyšší. Podotkla, že výrobci během čtvrtletí ohlásili celou řadu vyspělých přístrojů, které ale půjdou na trh až ve čtvrtletí druhém.

"Jsme přesvědčeni, že někteří spotřebitelé odložili nákupy a na tyto modely čekají," uvedla analytička. Trend rostoucího prodeje chytrých mobilů se podle Gartneru ještě zrychlí s cenově dostupnými přístroji střední třídy, díky nimž se chytré mobily rozšíří masově. 

 

Právě se děje

Další zprávy