Japonské zemětřesení dorazilo do britských automobilek

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
20. 5. 2011 9:02
Výrobci britských aut museli omezit výrobu kvůli nedostatku součástek z japonských továren
Britské vozy znovu získávají ztracené renomé. Teď ale jejich výrobu brzdí nedostatek součástek
Britské vozy znovu získávají ztracené renomé. Teď ale jejich výrobu brzdí nedostatek součástek | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Nejen zájemcům o japonské automobily se prodlouží čekací doba od okamžiku objednání do převzetí vozu. Na důsledky japonského zemětřesení a s tím související omezení výroby v továrnách japonských výrobců automobilových součástek doplácejí také britské automobilky.

Dokonce v důsledku toho výroba osobních automobilů v Británii v dubnu meziročně klesla. V tomto měsíci se vyrobilo jen 86 306 aut, což je o dvanáct procent meziročně méně.

Informace vyplývá z  údajů britského svazu výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT).

"Všichni výrobci tvrdě pracují na překonání nedostatečných dodávek. Očekáváme, že útlum bude krátkodobý. Výhled pro britský motorový průmysl je mimořádně dobrý, což by mělo vytvořit nové příležitosti pro výrobce vozidel a dodavatele," uvedl generální ředitel SMMT Paul Everitt.

Zájem o britská auta je hlavně v zahraničí 

Že je situace v dubnu způsobena jen a pouze nedostatkem součástek, je zřejmé i z toho, že  celkové za první čtyři měsíce letošního roku se výroba osobních automobilů v Británii meziročně zvýšila o sedm procent na 443 536 vozů. Je to důkaz stoupající obliby britských vozů v zahraničí. Například i v Česku se od ledna do dubna prodej aut značky Jaguar zvýšil ve srovnání se stejným obdobím loňska o 50 procent, modely značky Land Rover si koupilo dokonce dvakrát tolik lidí, co loni. 

Paradoxně Britové o koupi nových vozů příliš zájem nemají, a tak na výpadky ve výrobě doplatí hlavně zákazníci v zahraničí. Svaz totiž již dříve uvedl, že prodej nových osobních automobilů v Británii se v dubnu meziročně snížil o sedm procent na 137 746 vozů.

Klesl tak už desátý měsíc za sebou. V celém letošním roce čeká SMMT pokles prodeje na 1,93 milionu vozů z více než dvou milionů loni. V Británii loni v březnu skončil program šrotovného a jeho příznivý vliv na prodej se postupně vytratil.

 

Právě se děje

Další zprávy