Amazon už prodává víc e-books než tištěných knih

Jan Kovalík
20. 5. 2011 10:50
Lidé nakupují více elektronických knih, než paperbacků a tvrdé vazby dohromady, hlásí Amazon. E-knížkám stačily k překonání prodejů tištěných knih jen čtyři roky.
Foto: Amazon.com

Seattle - Největší americký prodejce knih Amazon ohlásil historický rekord v prodeji elektronických knih. Ve svém on-line knihkupectví poprvé prodal více digitálních výtisků, než tištěných. Dokonce více, než paperbacků a knih s tvrdou vazbou dohromady.

"Doufali jsme, že se to stane, ale nikdy jsme nepředpokládali, že se to stane tak rychle. Klasické knihy prodáváme patnáct let a knihy pro čtečku Kindle méně než čtyři roky," uvedl v tiskovém prohlášení zakladatel firmy Jeff Bezos.

Během letošního roku prodala firma třikrát víc elektronických knih, než ve stejném období minulého roku.

Podpora ePub

Majitelé čteček Kindle se mohou těšit i na další dobré zprávy. Podle zatím neoficiálních zpráv chystá Amazon vedle firemního formátu mobi podporovat i otevřený a rozšířený ePub. Uživatelé Kindle tak už nebudou odkázáni pouze na on-line knihkupectví Amazon.

Se zprávou přišel server TheBookSeller.com, který se odvolává na několik amerických nakladatelů, kterým firma údajně potvrdila možnost prodávat jejich knihy též ve formátu ePub.

Zatím není jasné jaký typ formátu bude knižní obr nabízet a jak se vyrovná s požadavkem některých nakladatelů, kteří trvají na digitální ochraně svýh knih.

"Kindle stále nebude zcela kompatibilní s českým prostředím, avšak je to úžasný posun správným směrem," říká Martin Lipert, šéf českého on-line knihkupectví eReading.cz a pokračuje: "Ve světě tak probíhá potřebná standardizace otevřených formátů a naopak na malém českém trhu se vymýšlí uzavřené řešení."

Wooky v ohrožení

Naráží tak na nedavno spuštěný projekt eBux.cz nakladatelství Euromedia, který elektronické knihy prodává na svém vlastním systému Wooky. Knihy z nabídky nakladatelství Euromédia si tak majitelé Kindle nemohou přečíst.

Přitom právě počet majitelů Kindle i v Česku podle dostupných odhadů rychle roste. A to přesto, že internetové knihkupectví Amazon neprodává žádné české tituly.

Stanovisko nakladatelství Euromedia se redakci nepodařilo získat.

 

Právě se děje

Další zprávy