Krize nekončí, rizika trvají, tvrdí šéf výboru EU

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 5. 2011 11:38
Rizika pochází zejména ze stínového bankovního sektoru, na který se chce výbor zaměřit
Kromě dluhové krize v eurozóně představuje riziko hlavně stínový bankovní sektor.
Kromě dluhové krize v eurozóně představuje riziko hlavně stínový bankovní sektor. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Krize ještě zdaleka neskončila, potrvá ještě několik let, myslí si šéf Bank of England a místopředseda Evropského výboru pro systémová rizika Mervyn King.

Nový výbor má na starosti dohled nad finančním sektorem a jeho vliv na unijní ekonomiku.

"Pro oživení evropské ekonomiky existuje celá řada rizik. Hospodářské výzvy potrvají ještě řadu let. Finanční krize má ke svému konci ještě hodně daleko a její dopady ještě několik let pocítíme," řekl podle internetového serveru EUobserver King při prvním slyšení před hospodářským výborem Evropského parlamentu.

Místopředseda výboru a šéf Evropského orgánu pro bankovnictví Andrea Enria upozornil, že kromě dluhové krize v eurozóně ohrožuje ekonomiku Unie i dění mimo regulované oblasti. Právě tam vzniká velmi rychle řada finančních produktů a investoři do této sféry přemisťují kapitál, politici ale nemají šanci vývoj jakkoliv legislativně ošetřit.

Evropský výbor pro systémová rizika se podle vyjádření svých místopředsedů pomalu připravuje na zásah proti "stínovému bankovnímu sektoru".

Ten zahrnuje investiční banky, hedgeové fondy a pojišťovací společnosti, které nejsou regulovány stejným způsobem jako normální banky. "Cokoliv, co se zabývá bankovnictvím, by se nemělo pohybovat ve stínu, protože to má co do činění se systémovými riziky," dodal King.

Podle šéfa Bank of England existují jen dvě cesty. Jedna z nich počítá s regulací veškerých činností, které představují systémové riziko, a druhá s jejich omezením. "To ale vyžaduje nějaký čas," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy