Apple vystavil své zákazníky bezpečnostnímu riziku

Jan Kovalík
26. 4. 2011 9:40
Soukromí majitelů telefonů a tabletů Apple není v bezpečí. Firma obvinění nekomentuje
Foto: Reuters

Praha - Po zprávách o špiclování uživatelů iPhonů firmou Apple by se dalo oprášit jedno již vyčpělé české přísloví - dlouhé vlasy, krátký rozum. Dnes by znělo - chytrý telefon, hloupý uživatel. Ale teď bez legrace, Apple vystavil uživatele svých výrobků bezpečnostnímu riziku a o tom se nevtipkuje.

Kde jste byli před rokem?

Dvojice výzkumníků z britské University of Exeter prezentovala minulý týden na konferenci Where 2.0 své odhalení, které se týká shromažďování geolokačních údajů uživatelů iPhonu, iPadu a iPodu Touch.

Aladair Allan a Pete Warden prokázali, že ve všech přístrojích, běžících na operačním systému iOS 4.0 a vyšší, je k nalezení nešifrovaný soubor s informacemi o pohybu těchto přístrojů, tím pádem i jejich uživatelů. Za pomoci jednoduché aplikace si tak každý uživatel těchto chytrých přístrojů mohl s údivem prohlédnout mapu, kde se za poslední rok pohyboval.

Tato nepříjemná zpráva vyvolala na internetu i v médiích vyhrocenou debatu o špiclování uživatelů, nabourání soukromí a shromažďování geolokačních údajů bez jejich vědomí.

Tak dramatické to není. Souhlas se shromažďováním geolokačních údajů firmou Apple potvrdil každý z uživatelů souhlasem s licenčním ujednáním, které nikdo z nás nečte. Apple tyto informace shromažďuje pro lepší zacílení reklamy v rámci svého systému iAd.

Každý, kdo se nechce nechat sledovat, se ze systému může vyřadit navštívením adresy https://oo.apple.com.

Data chtějí všichni

Informace podobného charakteru o uživatelích platformy Android shromažďuje i Google, který jako jediný situaci oficiálně komentoval. "Sdílení lokace je ze strany uživatelů dobrovolné. Všechna data, která Google sbírá, jsou anonymizována a není možné je zpětně svázat s konkrétním uživatelem," sdělila firma serveru Wired.

Apple na otázky Aktuálně.cz ani jiného média ohledně shromažďování geolokačních údajů nereagoval.

Ukončit špiclovací skandál obligátním mlčením se v tomto případě nemusí Applu vyplatit. Za svůj bezkonkurenční úspěch vděčí firma zacílení na koncové zákazníky. Firemní mantra - prostě to funguje - přilákala miliony nových zákazníků, kteří společnosti důvěřují a až s rituální oddaností drahé výrobky s nakouslým jablkem nakupují a využívají.

Teď se právem cítí podvedeni, protože Apple zanedbal péči o jejich soukromí. A to hlavně ze dvou důvodů. Odkaz na to, že shromžďovaná data jsou anonymní, lze přijmout jen těžko. Pokud vám někdo ukradne počítač, iPhone nebo iPad, dostane se k informaci o vašem pohybu - ne anonymní osobě.

Soukromí na dlani

Nejožehavější je ale způsob, kterým Apple geolokační údaje shromažďuje a nechrání. Experti z Exeteru potvrdili, že soubor s informacemi je v přístroji k nalezení bez jakékoliv ochrany či šifrování.

Tuto zprávu nelze smést ze stolu obligátním rčením zakladatele Facebooku, Marka Zuckerberga, který ohlásil éru, kde soukromí přestane existovat. Ani úvaha - nejsem natolik důležitý, abych měl co skrývat - není přiliš moudrá.

Otázky typu kde jste byl v ten den a tolik hodin patří do kanceláří kriminálky a soudních síní, kde své alibi prokazují potenciální kriminálníci. To, že jsou nechráněné k dispozici ve vašem počítači nebo telefonu, nelze akceptovat.

S přihlédnutím na politické dění v Česku posledních týdnů, kterému vládnou témata jako špiclování, nahrávání a sledování, vystupují obavy z této bezpečnostní díry ještě zřetelněji.

Pokud bude mít někdo zájem zjistit si, kde se za poslední rok zdržoval ten či onen politik, nemusí utrácet statisíce za experty z bezpečnostních agentur. Pokud vyhlédnutý cíl používá jeden ze zmíněných přístrojů, stačí najmout zručnějšího kapsáře, který za pár tisíc ukradne přístroj.

To vše jsou obavy, které by společnost Apple měla co nejdříve vyjasnit a napravit. Jejich oddaní zákazníci jinak začnou zprávy o kvartálním zdvojnásobení zisků číst s jistou dávkou hořkosti. Tato pachuť se může projevit již v číslech za další kvartál.

 

Právě se děje

Další zprávy