Platby úroků drtí Řecko. Spolknou půlku všech daní

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2011 14:44
Řecko se nevyhne restrukturalizaci dluhů. Španělsko narychlo chystá reformy
Atény tonou nejen ve tmě, ale také v dluzích
Atény tonou nejen ve tmě, ale také v dluzích | Foto: Reuters

Atény, Madrid - Finanční situace Řecka je kritická a restrukturalizace dluhu je nevyhnutelná, domnívá se podle Reuters poradce německé vlády Clemens Fuest.

Řecko čerpá záchranný úvěr od EU a MMF, jenže Berlín už nevěří, že situaci zvládne. Fuest uvedl, že jen na platbu úroků z půjček musí použít polovinu všech svých daňových příjmů. To se nedá zvládnout, dodává poradce, jeden z prvních oficiálních činitelů, který o bankrotu Řecka mluví, aniž požádal o anonymitu.

Německé banky mezitím avizovaly, že restrukturalizace řeckých dluhů nebude pro sektor katastrofou.

Šéf Asociace bank německého veřejného sektoru řekl, že banky se s restrukturalizací řeckého dluhu vyrovnají. To je podle Reuters znamení, že politicky citlivý sektor už je se situací srozuměn a nebude klást odpor.

Restrukturalizace řeckého státního dluhu - fakticky bankrot země - by byla v západní Evropě první za posledních zhruba 60 let.
Státní dluh Řecka se pohybuje kolem 325 miliard eur (asi 7,9 bilionu Kč) a představuje asi 140 procent hrubého domácího produktu.

Dluhová krize se ale nenápadně začíná šířit i do Španělska, s jehož záchranou už by měla Evropská unie problém. Španělsko je na záchranu příliš velké, na rozdíl od Řecka, Irska či Portugalska. Agentura Reuters cituje analytiky, kteří očekávají, že eurozónu začnou v dohledné době opouštět jednotlivé členské státy.

Takzvané spready, tedy procentuální rozdíl proti německým dluhopisům, v případě Španělska vzrostly ve středu až na 2,356 procenta. Celkový výnos se tak pohybuje kolem 5,6 procenta a náklady na správu státního dluhu země citelně rostou.

Španělská vláda zavede v následujících dvou měsících další reformy, aby zvýšila důvěru investorů ve svou ekonomiku. Uvedla to španělská ministryně financí Elena Salgadová.

Chystané reformy podle ministryně nebudou rozsáhlé, ale zahrnou opatření, která v zemi omezí takzvanou černou ekonomiku, liberalizují otevírací hodiny maloobchodů a pozmění důchodový systém státních zaměstnanců.

Salgadová se zmínila o růstu cen španělských obligací. Označila ho za dočasný, protože ho způsobily obavy trhu z řeckých dluhů a spekulace, že Finsko zablokuje další pomoc členům eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy