USA se vydávají řeckou cestou, varuje MMF přísně Obamu

Karel Toman
13. 4. 2011 17:32
Potenciální bankrot USA hrozí už v červenci, píší Financial Times
Foto: Reuters

Washington - Spojeným státům chybí "věrohodná strategie" ke stabilizaci rostoucího veřejného dluhu. Podle Mezinárodního měnového fondu to představuje malé ale důležité riziko nové globální ekonomické krize.

V neobvykle přísném pokárání MMF prohlásil, že Spojené státy jsou jedinou vyspělou ekonomikou, která v roce 2011 zvyšuje svůj rozpočtový deficit, a to navíc v době, kdy ekonomika roste dost rychle na to, aby zadlužování zpomalily.

Varování instituce, která sídlí ve Washingtonu, a v níž mají USA největší podíl, přišlo v době, kdy americký prezident Barack Obama obtížně hledá cestu, jak prosadit plán škrtů přes odpor republikánské opozice.

Země potřebuje nejtvrdší úspory za 50 let

Aby splnily závazek skupiny zemí G20 (s výjimkou Japonska) snížit deficit do roku 2013 na polovinu, musely by Spojené Státy zavést mnohem tvrdší úsporná opatření než v jakémkoliv dvouletém období od šedesátých let minulého století, píše MMF.

V pravidelném půlročním hodnocení rozpočtu (Fiscal Monitor) organizace dodává, že USA by za dosavadního tempa zadlužování byly roku 2016 spolu s Japonskem jedinou zemí, která by zvyšovala své veřejné zadlužení, čímž by ohrozily globální ekonomiku.

"Je to riziko, které - pokud se splní - bude mít velmi důležité důsledky pro zbytek světa," řekl listu Financial Times Carlo Cottarelli, ředitel odboru rozpočtových záležitostí při MMF. "Je tedy důležité, aby USA přistoupily k rozpočtovým opatřením, a to raději dříve než později," dodal.

K tomu, aby Spojené státy snížily svůj dluh ve střednědobém horizontu, přijaly podle propočtů MMF méně než polovinu úrovně potřebných opatření v podobě škrtů ve výdajích či zvýšení daní. "Ve střednědobém horizontu jsou potřeba větší redukce a širší reformy, včetně sociálního zabezpečení a daní," píše MMF.

Potenciální bankrot USA hrozí už v červenci

Podle fondu se americká ekonomika "jeví dostatečně silná," aby ustála větší úsporná opatření a zvýšení daní. Přínosy loňského stimulačního balíčku přitom podle fondu "budou pravděpodobně nižší v poměru k jeho nákladům."

Poté, co minulý týden Obama dohodou o seškrtání letošních výdajů o 38,5 miliardy dolarů jen tak tak odvrátil hrozící kolaps jednání o rozpočtu, představí ve středu plány na zkrocení dlouhodobé americké zadlužování, které způsobují především populární zdravotní a sociální programy Medicare, Medicair a Social Security.

Debata kolem americké rozpočtové politiky v následujících týdnech nejspíš ještě zintenzivní, protože USA brzy dosáhnou kongresem povolený limit zadlužení ve výši 14 300 miliard dolarů. "Bez svolení zákonodárců k navýšení limitu by USA mohly čelit potenciálnímu bankrotu už v červenci," napsaly Financial Times.

Zatím však Republikáni a Demokraté shodu ohledně potřebných škrtů nenacházejí a návrhy si spíš vzájemně blokují.

 

Právě se děje

Další zprávy