Putin rozmlouvá Ukrajině dohodu s EU, nabízí levný plyn

Karel Toman
12. 4. 2011 15:42
Kremlu se nelíbí plány Kyjeva na dohodu o volném trhu s EU, Ukrajinu chce pro sebe

Kyjev - Ruský premiér Vladimír Putin v úterý přijel do Kyjeva, aby ukrajinským politikům rozmluvil jejich záměr podepsat dohodu o volném obchodu s EU a získal je naopak pro svůj návrh vstupu do celní unie v čele s Ruskem.

Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč zatím tlaku Moskvy odolával. Minulý týden ale Kreml nabídku pořádně "osladil," když zemi odkázané na pomoc Mezinárodního měnového fondu (MMF) prostřednictvím své státní firmy nabídl slevu z plateb za dodávky ruského plynu ve výši osmi miliard dolarů ročně.

"V ukrajinské volbě teď jde o víc než jen o obchod," komentoval to Wall Street Journal. "Je to rozhodující volba geopolitické cesty mezi Evropou a Ruskem."

Geopolitická "Sofiina volba"

Případný podpis dohody o volném trhu s EU je vnímán jako základní kámen bližší integrace této páté nejlidnatější země Evropy se zbytkem sedmadvacetičlenného spolku. Vstup do celní unie s Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem by však tuto možnost vyloučil a připoutal by naopak Ukrajinu k bývalým sovětským republikám.

Janukovyč minulý týden v projevu před parlamentem potvrdil, že je pro dohodu s EU, která podle něj bude podepsána do konce roku. Kyjev se zároveň snaží s EU vyjednat bezvízový styk.

Úder, který by tím uštědřil Rusku, se minulý týden snažil zmírnit návrhem, že Ukrajina bude usilovat o volný trh a další spolupráci se zmíněnou celní unií.

Tou dobou ale jeden z vrcholných manažerů ruského státního energetického gigantu Gazprom prohlásil, že by Ukrajina mohla dostat na dodávkách plynu slevu osm miliard dolarů ročně.

Ukrajina přitom o slevu v dodávkách plynu dlouho žádala, aby se mohla lépe zotavit z důsledků ekonomické krize, která na ni dopadla velmi tvrdě - v roce 2009 se její HDP propadlo o 15 procent.

Plyn jako cukr a bič Kremlu

Sleva za plyn určitě potěší Janukovyčovy vlivné podporovatele z řad ukrajinského průmyslu, jejichž společnostem by přinesla rychlý a znatelný prospěch. Vládě by také usnadnil liberalizaci cen plynu pro domácnosti, kterou po vládě chce MMF jako součást dohod o záchranné půjčce, kterou zemi poskytl.

Zisky ze vstupu na trhy EU by naproti tomu tak rychlé nebyly, vzhledem k velikosti jednotného trhu s 500 miliony obyvatel a rozvinutou ekonomikou jsou ale potenciálně mnohem větší. 

Jeden vysoký úředník ukrajinského ministerstva zahraničí už listu Wall Street Journal řekl, že se "Ukrajina nenechá zviklat ruskou nabídkou chutných koláčů, za kterou bychom jim měli poděkovat."

Janukovyč se podle úředníka, který chtěl zůstat v anonymitě, bude snažit přesvědčit Putina, že dohoda Ukrajiny s EU není proti  zájmům Moskvy, se kterou chce Kyjev nadále udržovat silné obchodní vazby.

Plyn slouží Rusku jako pověstný cukr a bič k udržení Ukrajiny pod svým vlivem od roku 1991, kdy získala nezávislost. Jako bič používá Kreml plyn kdykoliv se Ukrajina chce přiblížit Západu, cukrem ji odměňuje, když se mu podřizuje.

Kdeže je Topolánek a jeho Nabucco?

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na setkání s válečnými veterány.
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na setkání s válečnými veterány. | Foto: Reuters

Když se po oranžové revoluci dostal roku 2004 k moci prozápadní Viktor Juščenko, který se snažil dostat Ukrajinu do NATO, vypnulo Rusko dvakrát dodávky plynu. Ve světlém momentu tehdejšího českého předsednictví EU pomohl vyřešit jednu z tehdejších plynových krizí premiér Mirek Topolánek a oživil tak na chvíli plány na stavbu jihoevropského plynovodu Nabucco, který by se obešel bez ruského plynu.

Naopak "sladkou" slevu na dodávky plynu Ukrajina dostala, když Juščenko v květnu souhlasil se setrváním ruské černomořské flotily v ukrajinském přístavu na dalších 25 let.

Mezitím v pondělí ukrajinská prokuratura oznámila, že zahájila trestní stíhání bývalé premiérky Julie Tymošenkové. Současná hlava ukrajinské opozice čelí obvinění kvůli dohodě o dodávkách plynu, kterou s Ruskem uzavřela roku 2009 a ukončila tak dlouhý spor obou vlád, kvůli kterému se bez ruských dodávek na krátko ocitla skoro celá Evropa.

Tymošenková: Jsem obětní beránek

Dohoda tehdy připoutala ceny plynu k takzvaným spotovým cenám ropy, tedy k aktuálním cenám této komodity na burzách. Ukrajina od té doby platí za plyn stále víc a víc.

Tymošenková, která čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, odstoupila z čela kabinetu v březnu 2010 poté, co s Janukovyčem prohrála tvrdou volební bitvu. Bývalá premiérka všechna obvinění odmítá a považuje je za Janukovyčovu snahu odstranit ji z politické scény.

 

Právě se děje

Další zprávy