Začněte šetřit, vzkázali ministři financí Portugalsku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 4. 2011 17:21
Kdo chce půjčit, musí udělat něco na oplátku, zní vzkaz do Lisabonu
Portugalský premiér José Socrates ma v posledních dnech starostí nad hlavu
Portugalský premiér José Socrates ma v posledních dnech starostí nad hlavu | Foto: Reuters

Budapešť - Ministři financí Evropské unie dnes na neformální schůzce nedaleko Budapešti vyzvali Portugalsko ke strukturálním reformám. Obhajovali rovněž úsporná opatření v členských zemích EU.

Na protest proti těmto opatřením se dnes v Budapešti shromáždily tisíce zaměstnanců z celé Evropy, napsala agentura Reuters.

Portugalsko tento týden oficiálně požádalo EU o finanční pomoc, jejíž celková hodnota by měla podle odhadů dosáhnout 70 až 80 miliard eur (v přepočtu zhruba 1,7 až 1,9 bilionu korun).

Desetitísíce lidí v ulicích

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker již v pátek uvedl, že EU půjčí Portugalsku potřebné peníze jen v případě, že země přijme do poloviny května další úsporná opatření.

"Pravidla jsou velmi jasná. Kdokoli potřebuje pomoc od ostatních členských států EU a eurozóny, musí přijít s trvale udržitelnými opatřeními ke snížení schodků, protože tyto schodky jsou důvodem, proč je pomoc zapotřebí," řekl v sobotu německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Pochodu na protest proti úsporným opatřením, který zorganizovala Evropská odborová konfederace (ETUC), se v Budapešti zúčastnilo zhruba 30 tisíc lidí. Demonstranti troubili na trumpety a skandovali různá hesla. Generální tajemník ETUC John Monks uvedl, že Evropa by kvůli vysokému zadlužení neměla propadat panice.

Podle Schäubleho jsou úsporná opatření nezbytná k zajištění udržitelného hospodářského růstu. Také eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn upozornil, že snížení dluhové zátěže je klíčové pro budoucí růst ekonomiky.

Podle demonstrantů však úsporná opatření nevyvedou ekonomiku z krize, ale způsobí pouze zchudnutí zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy