Europodvod za miliony, letušky pašovaly mince z Číny

Tomáš Fránek
31. 3. 2011 14:39
V Německu se velkém zatýká kvůli pašování vyřazených euro mincí
Foto: Evropská komise

Berlín -  Nápad, jak vydělat desítky milionů na vyřazených euro mincích určených k sešrotování, nevyšel.

A může za to letuška německé společnosti Lufthansa, která na letišti ve Frankurtu nad Mohanem měla příliš těžké příruční zavazadlo. V něm totiž byly tisíce jedno a dvou euro mincí, které byly poslány k sešrotování do Číny.

Letušky jako nosiči

Těžké zavazadlo letušky vyšetřovatele dovedlo na stopu neobvyklého zločinu, ve kterém figurují jak čínští organizátoři, tak letušky jako kurýři a také možní lidé z německé centrální banky.

Z Číny se totiž do Německa dovezlo na dvacet devět tun mincí, které se už v oběhu neměly nikdy objevit.

Euromince určené ke sešrotování tak několik měsíců členové skupiny poté, co je dovezli z Číny do Německa, vyměňovali jako poškozené na pobočkách německé centrální banky. Ta má ze zákona povinnost lidem poškozené mince vyměnit.

První zatčení

Centrální banka by tak likvidaci mincí zaplatila dvakrát. A škoda by podle vyšetřovatelů dosáhla dvacet milionů eur.

Německá policie už kvůli dovozu mincí zatkla šest lidí. Čtyři zatčení jsou Číňané, policie navíc zahájila domovní prohlídky u zaměstnanců Lufthansy a německé centrální banky. Do podvodu je údajně zapojeno na dvacet pět lidí.

"Lufthansa byla informována o vyšetřování některých svých zaměstnanců," uvedla firma v prohlášení. Německá centrální banka odmítá informace komentovat


 

Právě se děje

Další zprávy