Lloyd's se propadl zisk o 43%, kvůli přírodním pohromám

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 3. 2011 16:16
Letošní rok nebude vzhledem k počtu katastrof o mnoho lepší.
Následky zemětřesení v Chile.
Následky zemětřesení v Chile. | Foto: Reuters

Londýn - Přírodní katastrofy a potíže společnosti BP v Mexickém zálivu srazily zisk největšího světového pojišťovacího trhu, Lloyd's of London, o 43 procent.

Společnost oznámila, že její zisk před zdaněním se snížil z 3,9 miliard liber v roce 2009 na 2,2 miliardy v roce 2010.

Jak uvedl server BBC hlavním důvodem bylo vyplácení pojistek v souvislosti se zemětřesením v Chile a na Novém Zélandu, záplavy v Austrálii a havárie ropné plošiny Deepwater Horizon.

Hrubé příjmy z pojistného se zvýšily o tři procenta na 22,6 miliardy liber. Poměr nákladů a nárokovaných škod, podle kterého se určuje ziskovost pojišťoven, se zvýšil na 93,3 procenta z 86,1 procenta o rok dříve. Čím více se poměr přiblíží 100 procent, tím nižší je zisk pojišťovny.

Výkonný ředitel Lloyd's Richard Ward konstatoval, že pojišťovny zažívají obtížné časy, vzhledem k velkému množství přírodních katastrof v poslední době.

Prohlédněte si fotografie z povodní v Austrálii

Lloyd's of London sestává ze 85 pojišťovacích syndikátů, což jsou jakési minipojišťovny operující v rámci jednoho trhu. Celkový výsledek Lloyd's je souhrnem zisků či ztrát těchto syndikátů. Lloyd's of London slouží hlavně firmám k pokrytí jejich specifických rizik. Běžné pojistné produkty pro masový trh Lloyd's nenabízí.

Služby Lloyd's využívají klienti více než 200 zemí. Vlastní kanceláře má Lloyd's jen ve zhruba třicítce států.


 

Právě se děje

Další zprávy