Portugalsko neschválilo úspory, míří k řeckému bankrotu

Karel Toman
23. 3. 2011 22:45
Premiér Sócrates podal demisi, eurozóně hrozí probuzení nové vlny dluhové krize
Foto: Reuters

Lisabon - Portugalský parlament ve středu neschválil úsporný balíček navrhovaný tamní menšinovou vládou.

Výrazně se tak zvyšuje pravděpodobnost, že se Portugalsko obrátí s prosbou o pomoc na EU stejně, jako to vloni v květnu učinilo Řecko a v listopadu Irsko.

Pro návrh úspor hlasovali podle agentury Reuters pouze členové vládní Socialistické strany, která má v parlamentu jen 97 mandátů z 230.

Premiér již před hlasováním pohrozil demisí, pokud tento návrh parlamentem neprojde. Ještě ve středu večer se sešel s portugalským prezidentem Aníbalem Cavacem Silvou. Portugalská agentura Lusa krátce na to s odvoláním na prezidentskou kancelář oznámila, že Sócrates slovo dodržel a demisi podal.

V televizním prohlášení svůj krok odůvodnil skutečností, že po neúspěšném hlasování v parlamentu jeho kabinet "ztratil veškeré podmínky k vládnutí". Vláda bude zemi spravovat do jmenování příštího kabinetu.  

Portugalská politická krize tak rychle může přerůst v novou vlnu evropské krize finanční.

Komplikace před summitem EU

"Tohle může být ten týden, kdy spustí záchranný mechanismus," řekl BBC ještě před hlasováním hlavní analytik Economist intelligence Unit Kevin Dunning.

"Portugalsko se velmi pravděpodobně stane třetí zemí eurozóny, která bude potřebovat záchranu," dodala pro AP analytička Capital Economics Emilie Gay.

"Je těžké si představit, jak se bude země financovat sama z trhu," řekl ve středu ráno jinými slovy totéž ekonom ČSOB Jan Bureš.

Portugalsko tak zřejmě výrazně ovlivní agendu klíčového dvoudenního summitu EU, který se má zabývat záchranou eura a ekonomickými reformami spolku, a který začíná ve čtvrtek.

Jak portugalská vládní krize vznikla?

Neudržitelné dluhy a "velký tlak" vyhledat pomoc

Opozice už dopředu odmítla podpořit nový úsporný balíček předkládaný menšinovou vládou socialistů. Premiér José Sócrates chtěl přitom balíček představit na klíčovém pátečním vrcholném summitu EU jako důkaz portugalského odhodlání vyhnout se hrozící finanční záchraně. Neúspěch v jeho prosazení mu teď ale nedá mnoho jiných možností než odstoupit.

Úsporná opatření Portugalska přitom měla uklidnit finanční trhy, které ještě před nárůstem nejistoty kolem vývoje v periférii eurozóny. To vedlo k tomu, že úroky na dluhopisech se poslední týdny drží nad sedmi procenty a portugalská vláda proto náklady na své další zadlužování označila za neudržitelné.

V úterý, kdy opozice oznámila, že úspory nepodpoří, vylétla přirážka na portugalských dluhopisech na 7,57 procenta, což je jen kousek za rekordem od doby, kdy se v Portugalsku platí eurem. Agentura Moody's přitom zemi nedávno snížila rating, Standard&Poor's naznačila, že udělá totéž.

Kvůli obavám z Portugalska ve středu proti dolaru pokleslo i euro.

Vládní krize podle portugalského ministra financí Fernanda Teixiera dos Santose ještě více podkopá důvěru finančních trhů, což vyvolá "velký tlak" směrem k vyhledání finanční pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu.

Čtvrtý balíček úspor za rok už opozice neskousla

Střet s opozicí nastal poté, co vláda počátkem měsíce představila v pořadí už čtvrtý úsporný balíček za posledních 12 měsíců, který pak schválila Evropská komise a Evropská centrální banka. Balíček obsahoval návrhy na zvýšení daní, zdražení veřejné dopravy a snížení některých sociálních dávek.

Podle opozice a také portugalských odborů to je už příliš. Šéf hlavní opoziční strany, středopravých Sociálních demokratů a hlavní kandidát na příštího premiéra Pedro Passos Coelho v pondělí večer návrh vlády na rozhovory o úsporách odmítl se slovy, že předčasné volby jsou "nevyhnutelné."

Podle oficiálního stanoviska strany vláda opakovaně selhala ve schopnosti zavést "ucelený, důvěryhodný a udržitelný program strukturálních reforem zaměřených na rozpočtovou konsolidaci, snížení veřejného dluhu a ekonomický růst."

Vláda naopak hájí balíček jako součást střednědobého programu růstu a stability, který každý člen eurozóny musí každoročně aktualizovat a předložit Evropské komisi v dubnu.

Špatná pověst portugalských slibů

Opoziční lídr Coelho, který vede průzkumy veřejného mínění, sice podle svých slov úsporné rozpočtové cíle podporuje, podle Financial Times ale zatím neupřesnil, jak jich chce dosáhnout, pokud se stane premiérem.

Ministr zahraničí Luís Amado už obvinil opoziční strany a vládu z toho, že "hrají kostky" s portugalskou ekonomikou.

Portugalsko, které trápí více než jedenáctiprocentní nezaměstnanost, podle ekonoma Jan Bureše z ČSOB v minulém roce na rozdíl od Španělska nesplnilo stanovené cíle snížení deficitu.Letos si proto musí na trzích půjčit jen v prvním kvartále přes deset miliard eur.

"Původní úsporný plán, který počítal s poklesem deficitu pod 3 % HDP do roku 2013 sice nebyl špatný, ale počítal s hlavními úspornými kroky až v roce 2012. To vzhledem k špatným zkušenostem s plněním portugalských slibů investorům nestačilo a požadují rychlejší úspory již v roce 2011," vysvětluje Bureš.

Zranitelný je podle něj i portugalský finanční sektor, který je závislý na penězích ze zahraničí víc než ostřeji sledovaný španělský a vláda zatím vůbec nezačala řešit jeho kapitálovou zesláblost.

"Pokud se tedy portugalské vládě nepodaří prosadit agresivnější úsporná opatření - nový plán počítá s poklesem deficitu z dnešních 7,6 % na 3 % HDP do roku 2013 - a země bude mířit k předčasným volbám, je těžké si představit, jak se bude dál financovat sama z trhu," uzavřel Bureš.

 

 

Právě se děje

Další zprávy