Internetu dochází kapacita a vznik jeho nástupce vázne

Jan Kovalík
20. 3. 2011 12:11
Vyčerpání internetu se uživatelů tolik nedotkne. Připravit se ale musí firmy
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s.
Internet v Česku ode dneška (u některých providerů od zítřka) výrazně zrychlí. Data potečou dráty svižněji poté, co se Telefonica 02 rozhodla svým zákazníkům - firmám i domácnostem - poskytovat ADSL připojení začínající nikoliv na 512 kB/s, ale na 2 MB/s. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

K totálnímu vyčerpání kapacity internetu, jak ho dnes známe, má podle expertů dojít během příštího roku. Způsob, jak tento problém překonat, je známý deset let a jmenuje se protokol IPv6. Firmy se ale jeho implementaci do poslední chvíle vyhýbají, protože s sebou nese nutné investice.

Neviditelná investice

Ačkoliv zprávy o vyčerpání internetu mohou znít pro někoho dramaticky, z pohledu běžného uživatele sítě se nic dramatického nestane. Zorganizovat přechod ze starého protokolu na nový ale vyžaduje investice do hardwaru a softwaru ze strany firem.

Bez této investice se firmy v budoucnu neobejdu, zároveň je to investice "neviditelná", protože se nedá nijak prodat zákazníkům. Ti v drtivé většině nezjistí, jakým protokolem je jim obsah z internetu doručován. 

Dva internety

Firmy přitom musí zajistit  přechod na nový protokol, ale též na přechodné období zajistit funkčnost obou protokolů. Jednou z nepříjemných vlastností protokolu IPv6 je totiž nekompatibilita s tím starým. Svět starého internetu, běžícího na protokolu IPv4 a toho nového spolu nebude umět komunikovat. Přechodné období funkčnosti obou protokolů může trvat desítky let.

Většina počítačů, telefonů či tabletů již dnes podporuje oba protokoly, takže dostat se k obsahu na obou sítích nebude problém. Problém nastane v případě služeb (aplikací), které jsou postaveny na spojování konkrétních počítačů - jako například peer-to-peer aplikace. Pro spojení počítačů s rozdílným protokolem bude nutné vytvořit překladače nebo jiná řešení, která stojí peníze.

Nekonečná síť

Co do počtu zařízení, respektive IP adres, dokáže nový protokol pokrýt dramaticky větší prostor. Pro srovnání, současná IP adresa složená ze čtyř trojčíslí v rozsahu 0 až 255, nabízí 4,3 miliardy připojení. IPv6 nabídne enormních 2128 unikátních adres a mimo svou velikost i další výhody spojené s bezpečností.

V době těchto elegánů dostatek IP adres nikdo neřešil
V době těchto elegánů dostatek IP adres nikdo neřešil | Foto: Muzeum spotřebičů, Asekol

Nic to ale nemění na tom, že pokud například poskytovatel internetu včas neimplementuje IPv6, budou jeho zákazníci omezeni v přístupu na sítě, provozované pouze na novém protokolu. Pokud chce firma, aby se k jejím serverům dostali všichni uživatelé, musí adoptovat podprou pro oba protokoly. Většina firem se snaží tento přechod rozprostřít na co nejdelší období.

Světový den IPv6

Podpořit přechod na nový protokol je přirozeně i prioritou národních vlád, které jej zakotvily do svých strategických plánů, stejně jako Evropská unie. Letos se iniciativy chopí i soukromý sektor. Firmy jako Google, Facebook či Yahoo! organizují na osmý červen 2011 Světový den IPv6. Akce, do které se zapojí většina důležitých jmen IT odvětví proběhne  pod heslem - Pomozte akcelerovat momentum nástupu IPv6.

O nutnosti zavedení nového protokolu se mluví již od počátku devadesátých let. Již tenkrát bylo jasné, že masivní růst internetu, který v době jeho zrodu nikdo nemohl předpokládat, brzy vyčerpá adresovací kapacitu starého protokolu. Svět ale čekal na dostatečnou motivaci prakticky IPv6 zavést, to se změnilo s informací, že IPv4 byl kompletně vyčerpán.

Jestli je na nový protokol připraven počítač, na kterém čtete tento text, můžete zjistit na této adrese.

 

 

Právě se děje

Další zprávy