Maďaři vzali útokem Rakousko. Skupují v obchodech cukr

Tomáš Fránek
2. 3. 2011 12:15
Rostoucí ceny ve světě a slabý forint zvyšují ceny cukru v Maďarsku
Maďaři by nejraději nakupovali cukr na tuny. Ilustrační foto.
Maďaři by nejraději nakupovali cukr na tuny. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Vídeň/Brno -  Maďaři berou útokem obchody v sousedním Rakousku.

A zůstávají po nich prázdné regály s cukrem, který zákazníci z Maďarska nakupují po kilech.

Důvodem je to, že v Maďarsku je cukr drahý. Zatímco od začátku roku byly ceny asi 200 forintů za kilo, nyní rostou na dvojnásobek.

Jediný cukrovar nestačí

V zemi je totiž jediný cukrovar, který pokrývá asi třetinu spotřeby, zbytek musí Maďaři dovážet. Navíc forint je slabý a ceny cukru na světových trzích rostou.

 

Nájezdy maďarských zákazníků na obchody s cukrem zažívají nyní především ve spolkové zemi Burgenland, kde se objevily dokonce nabídky na koupi tuny cukru.

V obchodě cash and carry v Eisenstadtu například zákazníci z Maďarska vykoupili všechen cukr, zůstaly po nich jenom prázdné regály. "Lidé chtěli kupovat celé palety cukru," řekl rakouské televizi ORF Andreas Hakl. Rakouské obchody už proto chtějí prodávat cukr jednotlivým zákazníkům pouze v omezeném množství.

Cukru je dost, nepanikařte

Podle obchodníků ale není žádný důvod k panice, sklady v Rakousku jsou dobře zásobeny a cukru je dostatek.

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Index, který sleduje měsíční změny obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru, vzrostl na 230,7 bodu z prosincových 223,1 bodu.

Ceny potravin podle internetového deníku DerSpiegel.de rostou už sedmý měsíc po sobě. Ke zdražování potravin přispívá kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině.


 

Právě se děje

Další zprávy