Vznikla největší burza na obou stranách Atlantiku

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 2. 2011 15:52
Deutsche Börse a NYSE Euronext ohlásily spojení. Řídit jej budou akcionáři z Německa.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York, Frankfurt - Jediný kolos působící na obou stranách Atlantiku dnes dojednáním fúze vytvořili dosud konkurenční provozovatelé burz.

Německá Deutsche Börse, která má burzu ve Frankfurtu, se po dlouhém jednání spojuje s NYSE Euronext, která provozuje akciovou burzu v New Yorku a trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži.

Fúzí vznikne největší burzovní operátor na světě se dvěma sídly - v New Yorku a ve Frankfurtu. Kontrolu budou mít nad sjednocenou firmou akcionáři Deutsche Börse.

Plán však budou muset posvětit regulační orgány v Unii i Spojených státech.

Sloučený podnik zatím oficiálně nemá nové jméno, informované zdroje ale minulý týden uvedly, že pravděpodobný název bude DB NYSE Group. Firma bude registrována v Nizozemsku. Šéfem nového podniku bude nynější výkonný ředitel NYSE Euronext Duncan Niederauer, zatímco výkonný ředitel Deutsche Börse Reto Francioni se ujme funkce předsedy správní rady.

 

Transakce bude provedena výměnou akciových podílů, a to tak, že každá akcie NYSE Euronext se změní na 0,47 akcie nového podniku. Akcie Deutsche Börse se budou za akcie sloučeného podniku měnit v poměru jedna ku jedné.

 

Firmy předpokládají, že fúze jim umožní ročně ušetřit asi 300 milionů eur (asi 7,3 miliardy Kč) na takzvaných synergiích. To jsou činnosti, které se v současné době překrývají, a díky fúzi je tedy bude možné sjednotit. Část duplicitních aktivit se zruší.

 

Firmy o plánu sloučení informovaly minulý týden, tehdy ale pouze uvedly, že jsou v pokročilé fázi jednání. Na podobném kroku se minulý týden dohodla Londýnská akciová burza (LSE) s kanadskou společností TMX. Ta provozuje akciovou burzu v Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy