Šéf Microsoftu ukazoval vizi budoucnosti. Spadlo mu to

Jan Kovalík
14. 2. 2011 17:30
Začal prestižní veletrh Mobile World Barcelona 2011, Microsoft oznámil svatbu s Nokií
Mobile World Barcelona 2011
Mobile World Barcelona 2011 | Foto: Reuters

Barcelona - Šéf Microsoftu Steve Ballmer je vždy zárukou, že se nebudete nudit - kvůli němu samotnému, ale i kvůli výrobkům jeho firmy.

V úvodní den napjatě očekávaného kongresu Mobile World Barcelona 2011, který Ballmer projevem zahájil, energicky vysvětloval svatbu s Nokií. Při prezentaci měl Microsoft už tradiční smůlu. Dvě z ukázek v přímém přenosu zkrachovaly, protože se telefon nemohl připojit k internetu.

Po pátečním ohlášení aliance s Nokií byl Ballmerův proslov velmi očekávaný. Gatesův nástupce nešetřil optimismem ohledně operačního systému Windows Phone 7, který v budoucnu poběží na všech chytrých telefonech Nokia.

Ballmer podtrhl nový "chytrý design" firemní vlajkové lodi. Uvedený seznam funkcí ale nepřinesl nic nového, na co by uživatelé současných chytrých telefonů již nebyli zvyklí.

Po Ballmerovi je zřejmě největší pozornost upřená na šéfa finské Nokie, Stephena Elopa, který už od pátku vysvětluje, proč je pro jeho firmu dobré strategické spojenectví s Microsoftem. Mimo jiné kvůli němu přijde o práci zhruba čtyři tisíce zaměstnanců Nokie ve Finsku.

Sňatek z rozumu a la Nokia

Kromě vysvětlování finsko-amerického manželství z rozumu je ale na programu Mobile World Barcelona 2011 pár důležitých premiér.

K vidění bude spojení konzole Playstation Portable a telefonu v podobě Xperia PLAY od Sony. Očekávají se detaily ohledně nového, menšího a levnějšího iPhonu. RIM, výrobce BlackBerry, oznamuje další chystané typy tabletů. Velmi diskutované téma bude i zavádění vysokorychlostních mobilních sítí LTE.

Čeká se na, co přinesou ve svých prezentacích zástupci Twitteru a Googlu. Jejich projevy je možné sledovat živě skrze kongresový web www.mobileworldlive.com.

Trhy Nokii nevěří

Zpět k Nokii a Microsoftu. Od pátečního ohlášení strategického partnerství obou firem a přechod Nokie na Windows Phone 7 spadly akcie Nokia o šestnáct procent (a nadále klesají). S nelibostí tento fakt přivítali zaměstnanci Nokia, když jich po pátečním oznámení stovky odešly z kanceláří. Nokia čelí i kritice vývojářů systému Symbian, který dnes používají miliony uživatelů, a který Nokia vyměnila za Windows.

Elop s Ballmerem ve svých plánech mluví o vytvoření třetí klíčové mobilní platformy vedle Androidu od Google a iOS od Apple. V jejich podání tedy kvalitní chytrý telefon z laboratoří Nokia, běžící na Windows Phone 7. Kdy bude takový přístroj reálně k vidění nebo v obchodech, dnes ovšem nikdo neví.

Nevyhnutelné rozhodnutí

Navíc žádná verze Windows pro mobilní zařízení vývojáře ani zákazníky nijak nenadchla. Nějaký čas tedy potrvá zcela nový systém vyladit. Google a Apple to vše mají již dnes. Funkční a oblíbené operační systémy a vlastní obchody s nabídkou tisíců aplikací. Jestli se tenhle náskok podaří Microsoftu a Nokii dohnat ukáže čas. Jisté je, že Nokia podobně razantní rozhodnutí udělat musela.

Sony Xperia PLAY - chytrý telefon pro hravé uživatele.
Sony Xperia PLAY - chytrý telefon pro hravé uživatele. | Foto: Sony Corp.

Vzdala by se jinak podílu na trhu služeb a aplikací pro současné a budoucí chytré telefony. Na ten se dnes všíchni zaměřují. Již tento rok se k internetu připojí víc lidí z mobilů a tabletů, než ze stolních počítačů. A počty stažených aplikací z Apple AppStore a Android Markteplace naznačují, že tam budou lidé utrácet peníze.

Přesto, že je Nokia stále největším prodejcem mobilů na světě, její podíl strmě klesá. Firma slovy svého ředitele Elopa "dodnes nedokázala nabídnout uživatelský zážitek, který iPhone přinesl už  v roce 2007".

Nejtenčí a nejsilnější Samsung

Vysoká kvalita přístrojů Nokia je světově známá, v dnešní konkurenci chytrých telefonů od Apple, HTC nebo Samsungu to ale zdaleka nebude mít lehké. Právě posledně jmenovaný uvedl v Barceloně "nejtenčí a nejvýkonnější" chytrý telefon dneška - Samsung Galaxy II. K vidění bude i Galaxy Tab II, který firma vydává s desetipalcovým displejem, jako má konkurenční iPad.

Sony přichází s chytrým telefonem pro hravé. Xperia PLAY, která se má začít prodávat v březnu, má vyklápěcí displej a ovladač s tlačítky, důvěrně známý hráčům z konzolí Playstation či Playstation Portable. Telefon se má na pultech objevit s šesti hrami, k dokoupení má být od začátku přes padesát titulů.

Třetí dimenze se nevyhunula ani mobilním telefonům. Firma LG představuje na Mobile Worldu svůj Optimus 3D, jehož displej dokáže zprostředkovat 3D obraz, bez pomoci brýlí. Poběží na systému Android 2.3.

Během kongersu nebude k vidění "Facebook telefon", o kterém se spekulovalo, a který měl vzejít z laboratoří HTC. Zástupci Facebooku se vyjádřili, že žádný telefon s jejich licencí, neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy