Teroristé perou v Libanonu peníze za kokain, tvrdí USA

Karel Toman
11. 2. 2011 14:50
Pašeráci napojení na Hizballáh legalizovali v libanonské bance 200 milionů dolarů
Za vším stojí kokain. Zásilka zabavená v přístavu Buenaventura
Za vším stojí kokain. Zásilka zabavená v přístavu Buenaventura | Foto: Reuters

Washington - Americká vláda obvinila libanonskou banku z praní stovek milionů dolarů z drogového byznysu. Peníze údajně pocházejí z pašování kokainu organizací napojenou na libanonský Hizbaláh, který americké úřady považují za teroristickou organizaci.

Americké ministerstvo financí a tamní protidrogová agentura DEA označili v Bejrútu sídlící Libanonsko kanadskou banku SAL za "hlavní zdroj obav z praní špinavých peněz," napsala agentura AP. Podle amerických úřadů v ní libanonská  pašerácká organizace legalizovala 200 milionů dolarů.

Banka prala peníze za tuny kokainu

Agent DEA Derek Maltz prohlásil, že skupina prala peníze pocházející z pašování tun kokainu z Jižní Ameriky, konkrétně Kolumbie, do Evropy a na Střední východ přes západní Afriku.

K legalizaci výnosů z drog používala skupina prodej spotřebního zboží po celém světě, mimo jiné i ojetých aut v USA, prohlásil úředník ministerstva financí pro terorismus a finanční zpravodajství Stuart Levey.

Skupinu prý vedl sám drogový král Ajman Džumá, který z výnosů podporoval Hizballáh.

"Jakákoliv finanční instituce, která se v takovém měřítku podílí na nelegální činnosti, riskuje ztrátu přístupu do Spojených států," pohrozil Levey. Banka má podle oficiálních údajů od roku 2009 jmění v hodnotě pěti miliard dolarů.

Na transakcích se podílel i management

Ministerstvo financí zároveň navrhlo opatření jak americkým bankám omezit operace s Libanonsko kanadskou bankou, která má své zastoupení i v kanadském Montreatlu. Formální označení této banky jako problematické má za účel varovat ostatní finanční domy ve světě, aby se transakcím s ní vyhnuly.

Šéf banky Zard Abú Džaúdí ale tvrdí, že je všechno v pořádku.

"Naše účetnictví je otevřené a transparentní, ať už pro libanonské finanční autority zastoupené úřadem proti praní špinavých peněz nebo dokonce americkým úřadům," prohlásil.

Podle Leveyho se však na praní špinavých peněz podíleli přímo někteří manažeři banky.
V bance tak podle amerických úřadů selhal dohled nad citlivými operacemi včetně vkladů hotovosti a přeshraničních převodů peněz. Americké úřady teď podle něj spolupracují s libanonskou centrální bankou a tamními finančními úřady, aby takovéto aktivity zastavily.

Konexe vedou i k Hizballáhu do Íránu

K přístupu íránských oficiálních míst do banky pomáhal podle amerických úřadů také teheránský zástupce Hizballáhu Abduláh Safiedín.

Stopy spojující kolumbijské producenty kokainu s libanonskými pašeráky sledovala DEA podle agenta Maltze pět let. Vyšetřování podle něj dokazuje, že banka se na praní peněz z tohoto byznysu podílí nejméně tři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy