Nokia se spojila s Microsoftem a vyhlašují boj Googlu

Jan Kovalík
11. 2. 2011 10:45
Rozhodnutí je součástí nové strategie největšího výrobce mobilů na světě
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Nokia

Londýn - Náznaky v dopisu ředitele finské Nokie Stephena Elopa, který nedávno poslal svým zaměstnancům se vyplnily.

Chytré telefony Nokia poběží v budoucnu na operačním systému Windows Phone. Spolu s ředitelem Microsoftu Stevem Ballmerem to dnes Elop oznámil při společné tiskové konferenci v Londýně.

Společnost Nokia, jejíž kondici samotný Elop označil za kritickou, si od partnerství s Microsoftem slibuje návrat na trh chytrých telefonů, ze kterého je v současnosti vytlačována konkurencí v podobě iPhonu a telefonů na platformě Android.

Firmy mají v budoucnu spojit své síly v jeden mobilní ekosystém. Mobilní mapy Nokia - Ovi Maps - budou integrovány do vyhledávače Microsoftu Bing, který se stane základním hledačem přístrojů Nokia. Naopak on-line obchod Ovi Store přejde pod Microsoft Markteplace.

Na přístrojích Nokia bude Microsoft moci provozovat svůj reklamní systém adCenter. Uživatelé nových smartphonů pak budou moci využívat oblíbený kancelářský balík Office a zapojit se do sítě Xbox Live.

Otázka života a smrti

Nokia, která má v Evropě - narozdíl od USA - stále velký podíl na mobilním trhu, pomůže Microsoftu vyvíjet jeho mobilní operační systém Windows Phone. Usnadňím mu tak vstup nového systému na Evropský trh.

Šéfové obou firem hýří optimismem. Úspěch vidí ve spojení kvalitního hardwaru Nokia a softwarových možností gigantu Microsoft.

Pro Nokii je partnerství s Microsoftem otázkou života a smrti. Firma nedokázala dostatečně rychle reagovat na dynamicky se rozvíjející trh chytrých telefonů.

Přechodem na operační systém Windows Phone dojde k útlumu vývoje systému MeGoo, který Nokia vyvíjela pro své chytré telefony. Šéf vývoje MeGoo Alberto Torres na základě nového partnerství odstupuje. Mimo něj žádné dramatické změny ve vedení Nokie firma neohlásila.

 

Právě se děje

Další zprávy