Čínští hackeři kradli data pěti nadnárodním firmám

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
10. 2. 2011 14:36
Hackeři měli přístup do systémů firem dva roky.
Způsob útoků nebyl složitý, zato však úspěšný. Ilustrační foto.
Způsob útoků nebyl složitý, zato však úspěšný. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Peking - Potíže s hackery nemá jen evropský trh s emisními povolenkami. Čínským hackerům se podařilo proniknout do systémů pěti nadnárodních ropných a plynárenských firem a ukrást z nich citlivé informace. Přístup do systémů si virtuální piráti udržovali celé dva roky.

Informovala o tom společnost McAfee, která se na zabezpečení počítačů specializuje. Podle ní se terčem útoků stalo dalších sedm firem, ty ale nebylo možné identifikovat. Identitu pěti velký firem sice zná, ale neuvedla ji.

Hackeři v některých případech pronikli do počítačových systémů pomocí veřejných internetových stránek. V jiných případech použili infikované e-maily zaslané vedoucím představitelům podniků.

"Nebyly to složité útoky, přesto byly velmi úspěšné," uvedl viceprezident McAfee pro zkoumání hrozeb Dmitri Alperovitch.

Hackeři se soustředili například na získávání finančních dokumentů souvisejících s průzkumem ropných polí. Pořídili si rovněž kopie patentovaných průmyslových postupů. "Takovéto informace jsou velmi citlivé a pro konkurenty by měly velkou hodnotu," dodal Alperovitch.

Čína je podle odborníků vedoucím centrem internetové kriminality zahrnující průmyslovou špionáž namířenou na velké podniky. Vysoká úroveň některých dřívějších kybernetických útoků údajně naznačuje, že čínská armáda či vládní úřady možná kradou technologická a obchodní tajemství s cílem pomoci čínským státním podnikům. To však Peking popírá, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy