Neúroda v Číně požene ceny potravin nebezpečně vysoko

Karel Toman
9. 2. 2011 14:31
Sucho v největších obilných provinciích Číny poškodí až 35 procent jarní úrody pšenice
Sojové žně v brazilské Correntině.
Sojové žně v brazilské Correntině. | Foto: Reuters

Peking - Nebývalé sucho v osmi největších obilných provinciích Číny poškodí až 35 procent jarní úrody pšenice  Oznámilo to čínské ministerstvo zemědělství.

Neobvyklé sucho podle ministerstva naruší klíčové jarní období růstu pšenice na 6,4 milionu hektarů.

Neúroda v Číně tak hrozí zvýšit tlak na vytrvale rostoucí ceny potravin, které jsou momentálně nejvyšší za posledních 21 let. OSN ve středu varovalo, že sucho sužující severní čínské provincie se může vyvinout ve vážný problém s velkým dopadem na ceny potravin.

Globální úkol č.1: nedostatek potravin,

"Mezinárodní společenství musí situaci s potravinami řešit na prvním místě," uvedl šéf Světové banky Robert Zoellick, podle kterého mohou neustále rostoucí ceny potravin destabilizovat některé části světa a vyvolat nepokoje.

Organizace pro potraviny a zemědělství (FAO) při OSN prohlásila, že očekávaná neúroda v Číně představuje "potenciálně vážný problém," protože postižená oblast představuje největší podíl na sklizni ozimní pšenice v Číně, která se jinak obvykle sklízí až v červnu.

Čínské ministerstvo zemědělství už také podle serveru MarketWatch nařídilo oblastním úřadům, aby se maximálně snažily přivést do postižených oblastí vodu kanály, zajistily zemědělcům hnojiva a podnikly další kroky ke zmírnění krize.

Ceny potravin rostou už sedm měsíců v řadě a v současné době jsou nejvyšší za 21 let. Překonaly dokonce už i dosavadní rekordy z potravinové krize roku 2008.

Neurodilo se po celém světě

Tlak na vyšší ceny obilovin, masa nebo cukru navíc pokračuje. Ke zdražování potravin totiž přispívá kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině.

Rostoucí ceny potravin jsou podle expertů OSN vážnou hrozbou pro svět. A prezident Světové banky varoval, že vysoké ceny mohou destabilizovat některé části světa a vyvolat nepokoje.

 

Právě se děje

Další zprávy