Kellnerova banka v Rusku je už druhá největší v zemi

ČTK ČTK
9. 2. 2011 10:54
jde o žebříček soukromých bank, celkově ale také patří do první desítky
Petr Kellner
Petr Kellner | Foto: PPF

Moskva - Ruská banka Nomos, ve které má český finančník Petr Kellner téměř třicetiprocentní podíl, je už druhou největší soukromou bankou v zemi.

Stalo se tak díky převzetí Chanty-Mansijské banky. Informaci přinesl ruský tisk. Analytici sečetli aktiva obou ústavů a ve výsledku dospěli k sumě 519,6 miliard rublů (asi 313 miliard Kč) podle ruských účetních standardů.

Nomos velikostí aktiv dosud patřil na 15. příčku v celkovém pořadí, mezi soukromými bankami se pohyboval okolo čtvrtého až šestého místa. Z dosavadní druhé příčky Nomos odsunul Promsvjazbank a nyní jej předstihuje jen banka Alfa. V celkovém pořadí všech ruských bank je Nomos devátý.

Letos plánován vstup na moskevskou a londýnskou burzu

Finančník Alexandr Nesis, který spolu s Kellnerem patří k hlavním vlastníkům banky, ještě v prosinci předpokládal, že aktiva stoupnou na 450 miliard rublů a Nomos se stane třetí největší soukromou bankou v zemi. K současnému výsledku podle mluvčího banky přispěl i "příliv" vkladů od klientů a banka také poskytla více úvěrů, než původně předpokládala.

Na 30 největších bank z celkem 955 finančních ústavů v Rusku připadá podle centrální banky 80 procent zisku bankovního sektoru. Aktivy ve výši 8,5 bilionu rublů (asi 5,1 bilionu Kč) je jedničkou státní spořitelna Sberbank.

Nomos za devět měsíců loňského roku vykázal čistý zisk 5,5 miliardy rublů (asi 3,3 miliardy Kč). Předpokládá se, že letos by banka mohla vstoupit na burzy v Londýně a Moskvě.

 

Právě se děje

Další zprávy