BP ukončilo rok havárie ztrátou 3,7 miliardy dolarů

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
1. 2. 2011 9:55
Ropný koncern vyplatí dividendu sedm centů za akcii
Foto: Reuters

Londýn - Přes dvacet miliard dolarů na zisku stála loňská havárie v Mexickém zálivu britský ropný koncern BP.

V důsledku dubnového výbuchu na ropné plošině Deepwater Horizon a následném únik ropy, který se dlouhé měsíce nedařilo zastavit, se společnost propadla do ztráty 3,7 miliardy dolarů. Za rok 2009 přitom byla v zisku 16,6 miliardy.

V posledním čtvrtletí čistý zisk po započtení změn v hodnotě zásob vzrostl na 4,6 miliardy dolarů (80,9 miliardy Kč) ze 3,4 miliardy USD o rok dříve. Zasloužil se o to silný růst cen ropy, který převážil nad vlivem poklesu těžby ropy a zemního plynu o devět procent.

Bez jednorázových nákladů včetně dodatečné jedné miliardy dolarů na pokrytí škod z úniku ropy dosáhl čtvrtletní čistý zisk BP 4,4 miliardy USD, To bylo zhruba 15 procent pod průměrným odhadem analytiků dotázaných agenturou Reuters. BP odhadla, že její náklady na škody z katastrofy dosáhnou 40 miliard dolarů.

Podívejte se na důsledky havárie v Mexickém zálivu:

Ze zisku čtvrtého čtvrtletí BP vyplatí dividendu sedm centů na akcii, což bylo v souladu s očekáváním. Společnost rovněž sdělila, že v rámci strategických plánů prodá dvě své rafinerie ve Spojených státech, tedy polovinu tamních rafinerských kapacit, a investice soustředí do těžby ropy a zemního plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy