Delší nepokoje můžou přivést Egypt i na pokraj bankrotu

Karel Toman
31. 1. 2011 17:10
Banky čelí nájezdu vkladatelů, dluhopisům a měně hrozí totéž od investorů
Foto: Reuters

Káhira - Pokud budou nepokoje v Egyptě trvat dlouho, může to zemi přivést do vážných ekonomických potíží.

Egypťani i zahraniční investoři totiž z tamních bank do ciziny převedli jen za první dva dny nepokojů stovky milionů dolarů a egyptské banky se tak mohou začít potýkat s nedostatkem peněz na účtech. S otevřením od neděle zavřených bank tento odliv zesílí.

Trhy navíc mohou ucítit příležitost, a začnou útočit na egyptskou měnu. Zatím dostatečné rezervy egyptské vlády pak nemusí na její záchranu stačit.

Situaci jen zhoršuje výpadek opory tamní ekonomiky - turismu. V nejhorším případě by tak zemi mohla ve střednědobém horizontu hrozit i platební neschopnost.

Rezervy Egypt má, na dlouho ale ne

Čísla egyptské centrální banky z konce prosince ukázala, že vláda v ní má rezervu 36 miliard dolarů. Banka Citigroup zase upozornila, že dodatečné rezervy v hodnotě dalších 21 miliard dolarů má centrální banka uloženy v komerčních bankách.

Žádné bezprostřední riziko platební neschopnosti Egyptu tedy nehrozí. Podle analýzy agentury Reuters by ale při déle trvajících nepokojích v Egyptě mohl odliv kapitálu z bank dosáhnout ničivých rozměrů.

"Tahle rezerva bude vyčerpána, pokud budou nepokoje pokračovat týdny, spíše než dny," řekl agentuře John Sfakianakis, hlavní ekonom Banque Saudi Fransi.

"Pokud trhy začnou sázet proti egyptské libře, bude to mít vážné důsledky. Celá rozpočtová pozice egyptské ekonomiky projde velmi těžkou zkouškou, pokud násilnosti potrvají několik týdnů," dodal.

Potenciální problém Egypta totiž spočívá v tom, že tamní dluhopisy jsou - narozdíl od přímých investic do ekonomiky - velmi citlivé na odliv investorů.

Odhad: půl miliardy dolarů pryč za dva dny

Rating Egypta je už nějaký čas ve spekulativním neboli rizikovém pásmu, a proto si investoři za půjčky vládě účtují vysoké úroky. Rostoucí nejistota je ale může vést k tomu, že se začnou dluhopisů hromadně zbavovat.

Podle banky Barclays drží zahraniční investoři 25 miliard dolarů egyptských aktiv, polovinu z toho ve vládních dluhopisech a pokladničních poukázkách.

Další potíže může způsobit propad turismu. Vloni Egypt na turismu vydělal 11,59 miliard dolarů. Ale letos vláda jen ve třetím čtvrtletí hospodařila se schodkem 809 milionů dolarů. Odliv turistů, který nepokoje přinesly, rozpočtovou situaci vlády jen zhorší.

Stejně znepokojivé je podle Reuters riziko, že bohatí Egypťané a střední třída začnou posílat své úspory do zahraničí. Podobný odliv zaznamenalo i Řecko, když vloni na jaře požádalo o finanční záchranu.

Úředník jedné středně velké banky v Káhiře, který si nepřál být jmenován, agentuře potvrdil, že klienti jen v tomto ústavu za první dva dny nepokojů převedli jinam 150 milionů dolarů. Někteří bankéři odhadli celkový odsun peněz z Egyptských bank za poslední týden na půl miliardy dolarů.

Čeká se nájezd lidí na banky a trhů na měnu

V dlouhodobém horizontu tak podle Reuters může odliv úspor dokonce překonat odliv peněz zahraničních investorů.

Zatím se neví, kdy budou otevřeny egyptské banky a burza. Vláda pouze oznámila, že budou zavřeny v neděli a v pondělí.

Obojí přitom vláda potřebuje. V neděli měla prodat pokladniční poukázky za 685 milionů dolarů. Prodej se ale kvůli zavřeným bankám a zmrazenému trhu neuskutečnil a není jasné, kdy k němu dojde. Až ale banky otevřou, budou podle všeho čelit nájezdu lidí snažících se vybrat hotovost.

"Lidem docházejí peníze, to je zřejmé. Očekáváme, že, až banky otevřou, nastane docela run (termín označující nájezd klientů na banku, pozn. red.)," řekl agentuře jeden egyptský bankéř.

Do nesnází se může dostat i egyptská měna. Minulý týden egyptská libra ztratila na hodnotě jen 0,7 procenta a egyptská centrální banka zatím podle svých prohlášení na podporu měny nijak nezasáhla.

Trhy ale mohou při obnově obchodování začít testovat ochotu centrální banky udržet kurz měny stabilní. Pokud by banka na podporu kurzu začala ujídat ze svých rezerv "alarmujícím tempem," píše Reuters.

Nečinnost vlády by přinesla další zdražení

Opak - nechat egyptskou libru volně padat - by prý zase mohl vyvolat na trzích paniku. Nemluvě o tom, že by slabá měna pro Egypťany zdražila dovozové zboží, což byl vlastně jeden za spouštěčů protestů proti vládě.

Někteří analytici proto vyvozují, že vláda brzy přijde s omezení převodů peněz do zahraničí. To ale dál poškodí pověst Egypta v zahraničí a jeho obyvatele donutí hledat cesty v "šedé zóně" ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy