Samsung měl vloni skvělý rok a letos očekává další

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 1. 2011 9:18
Korejská firma chce letos zdvojnásobit prodeje svých mobilních telefonů
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Soul - Do rekordních výšin se dostal zisk, kterého dosáhl jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v loňském roce.

Čistý zisk stoupl o 65 procent na rekordních 16,1 bilionu wonů (255 miliard Kč). Informace pochází od samotné firmy, která je největším producentem počítačových paměťových čipů a televizorů s plochou obrazovkou na světě.

V posledním loňském čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně stoupl o 13 procent na 3,42 bilionu wonů. Čtvrtletní tržby se zvýšily o sedm procent na 41,9 bilionu wonů a celoroční tržby vzrostly o 13 procent na rekordních 154,6 bilionu wonů.

Orientace na chytré telefony a tablety pomáhá

Firmě se dařilo díky rostoucímu prodeji polovodičů a chytrých telefonů. Ve čtvrtém čtvrtletí však ziskovost negativně ovlivnily nízké ceny součástek a spotřební elektroniky, se kterými firma počítá rovněž v letošním roce.

Letos Samsung sází zejména na růst prodejnů mobilních telefonů na světě. Firma letos hodlá svůj prodej mobilů zdvojnásobit na 60 milionů kusů, což by se mu podle analytiků mohlo podařit. Orientuje se totiž správně na chytré telefony a tablety. 

 

Právě se děje

Další zprávy