Inflace rozložila Tunisko, trápí už i mocné v Davosu

Karel Toman
29. 1. 2011 15:30
Kašmírský řezbář na trhu v Dillí neuživí svou rodinu. Hle, téma pro davoské fórum!
Řezbář Khalil Mohammed Kalwal (v pravo)
Řezbář Khalil Mohammed Kalwal (v pravo) | Foto: Karel Toman

Dillí/Davos - "Za tolik to prodat nemůžu. Živím celou rodinu, je to ruční práce, vždyť na té sošce strávím sedm hodin," vysvětluje překotně subtilní řezbář, Kašmířan Khalil Kalwal.

Nesmlouvá o cenu, popisuje realitu.

"Zdražil benzín a doprava, zvedla se daň, dražší je elektřina i smirkový papír. Tahle figurka volavky stála vloni 200 rupií. Letos, abych neprodělal, ji musím prodávat za 250. Lidi ale dají nejvýš 150 rupií," vysvětluje na tržnici v indickém Dillí.

Na tom, že inflace se stává velkým problémem, se s  ním shodnou i přední ekonomové a byznysmeni na právě probíhajícím Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Zvyšování cen může podle některých z nich ohrozit zotavení z  krize i stabilitu vlád. Právě vysoká cena potravin totiž strhla nepokoje v Tunisku.

Ceny v Indii překonaly rekord z potravinové krize

"Inflace je teď opravdu klíčovou prioritou naší vlády," prohlásil v Davosu Azim Premdži, šéf jedné z největších indických IT společností Winpro.

Podle čínského ekonoma při Mezinárodním měnovém fondu Ču Mina mohou mít rostoucí ceny potravin vážný dopad právě na Čínu a Indii, kde tvoří 34 respektive 47 procent spotřebního koše.

Například cena cibule, která je podstatnou součástí snad každého indického jídla nedávno místy vylétla i trojnásobně - z 25 rupií na 70 rupií za kilo. Ke konci roku tak potraviny v Indii zdražily o 18,32 procenta a překonaly i rekord z potravinové krize roku 2008.

Nestabilita kvůli růstu cen dopadajícím tvrdě na ty nejchudší, teď podle diskutujících v Davosu čelí nejen arabské země jako Egypt a Alžírsko, ale i velké rozvíjející  se ekonomiky.

"Největší náklady mám teď na zaměstnance," svěřil se zase šéf velké indické outsourcingové firmy Mahindra Satyam, který podle svých slov kvůli rostoucí ceně indické pracovní síly "nespí."

Ceny rostou kvůli globální neúrodě a růstu cen ropy, energií a komodit. Pokud porostou dál, může to podle některých diskutujících v Davosu zhoršit konkurenceschopnost a tím i předpokládaný vysoký růst zemí jako Čína, Indie nebo Brazíle.

Dluhy západu hrozí víc než inflace východu

Podle ekonomické komentátorky BBC Stephanie Flandersové ale důraz kladený v Davosu na inflaci neodpovídá ani tak skutečné váze problému, jako spíš sílícímu hlasu zemí, kterých se momentálně týká.

Pro letošní Davos je to ideální téma: „Problém je okamžitě identifikovatelný, nikdo za něj nemůže být přímo viněn a především jeho důsledky trpí rozvinuté i rozvojové země," tvrdí Flandersová. Velké potíže s inflací má totiž i Velká Británie.

Davos se však podle ní letos opět vyhýbá skutečnému problému, kterým je zadluženost eurozóny a snahy o stabilnější globální bankovní systém.

"Hodně se změnilo," říká Flandersová v narážce na heslo Davosu 2011, kterým je „nová realita" neboli vzestup východu, "evropská neochota prát tady své špinavé prádlo ale zůstala."

Druhé dno číhá už jen v eurozóně

Totéž jinými slovy tvrdí i Nouriel Roubini, respektovaný professor Stern School of Business při Newyorské universitě.

Podle něj je momentálně riziko mezi budoucím globálním růstem a návratem poklesu vyrovnané. Růst v rozvojových zemích je podle něj silnější než se čekalo, dobře si vedou i firmy.  Riziko recese „dvojího dna" se tak ve skutečnosti udrželo jen na okraji eurozóny.

"Některé země jsou prakticky nesolventní," připomněl Roubini a dodal, že řecký dluh brzy dosáhne 150 procent ročního výkonu tamního hospodářství.

 

Právě se děje

Další zprávy