Boeingu bude zisk klesat dál, kvůli Dreamlineru

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
26. 1. 2011 15:28
Zisk klesl už ve čtvrtém čtvrtletí, ani letos neporoste
Dreamliner měl být hotový už ve třech termínech. Poslední je letošní třetí čtvrtletí.
Dreamliner měl být hotový už ve třech termínech. Poslední je letošní třetí čtvrtletí. | Foto: Aktuálně.cz

Chicago - Méně dodaných letadel a zisky o osm procent nižší stejně jako tržby vykázal v posledním čtvrtletí loňského roku americký výrobce letadel Boeing.

Za poslední tři měsíce roku firma vydělala 1,66 miliardy dolarů, tržby dosáhly 16,55 miliard. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 také dodala o šest letounů méně - celkem 116.

V růst společnost, která o místo světové jedničky soupeří s evropských Airbusem, nedoufá ani v letošním roce. Zisky nepochybně poznamená odklad dodávek nových letadel 787 Dreamliner, které sice prošly pompézní světovou premiérou, ale termín dodávek prvních kusů byl několikrát odložen, naposledy na letošní třetí čtvrtletí.

Boeing také potvrdil porážku v počtu letadel dodaných za celý rok. Předal jich svým klientům 462 oproti 510 letounům, které zákazníkům dodal Airbus.

Navzdory zpoždění vlajkové lodi Boeingu, zmiňovaného Dreamlineru, však letecký gigant nemíří do pásma ztrát.

Vedení firmy pro letošní rok předpokládá zisk na akcii ve výši 3,80 až 4 dolary. Je to o více než půldolar méně, než se předpokládalo. Boeing však kromě odkladu dodávek Dreamlinerů musí počítat i s vyššími náklady na zaměstnanecké důchody a omezováním vládních zbrojních zakázek.


 

Právě se děje

Další zprávy