McDonald's zvýšil zisk o 9 procent, otevře 1100 poboček

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 1. 2011 15:54
Prosincové výsledky byly zklamáním, akcie společnosti klesly.
Happy meal od McDonald's. Návštěvníci si na podzim v USA mohou vybírat mezi figurkami ze Shreka. Kocoura, nebo radši oslíka?
Happy meal od McDonald's. Návštěvníci si na podzim v USA mohou vybírat mezi figurkami ze Shreka. Kocoura, nebo radši oslíka? | Foto: Reuters

Detroit - Poslední čtvrtletí se sice podle očekávání vydařilo, ale v prosinci byly tržby nižší, než trh předpokládal. Tohle oznámení stálo akcie řetězce McDonald's 1,7 procenta jejich hodnoty.

Firma totiž spolu s výsledky oznámila, že v letošním roce vzrostou náklady na suroviny.

Výsledky giganta na trhu s rychlým občerstvením za poslední tři měsíce loňského roku splnily očekávání expertů oslovených agenturou Reuters. Zisk řetězce se zvýšil o dvě procenta na 1,24 miliardy dolarů, tedy o 1,16 dolaru na akcii.

Zklamáním však byly tržby za poslední měsíc roku. Pobočky otevřené alespoň 13 měsíců sice celosvětově zvýšily tržby o 3,7 procenta. V USA lidé utratili o 2,6 procenta, v Evropě se tržby snížily o 0,5 procenta a v regionu Tichomořská Asie- Blízký Východ - Afrika rostly o 8,9 procenta.

"Wall Street očekával nárůst v USA o 3,9 procenta, v Evropě o 3,4 procenta a v regionu APMEA o 5,7 procenta," uvedl analytik Janney Mark Kalikowski.

Podle agentury Reuters se na slabých prosincových výsledcích podepsaly potíže s počasím.

Celoroční výsledky řetězce skončily devítiprocentním růstem čistého zisku, který dosáhl 4,95 miliardy korun. Tržby se zvýšily na 24,07 miliardy dolarů.

V lednu očekává vedení McDonald's nárůst tržeb celosvětově od 4 do pěti procent. . Pro letošní rok plánuje společnost kapitálové výdaje v objemu 2,5 miliardy dolarů. Asi polovinu této částky spolkne otevření 1100 nových restaurací, zbytek investice pak poslouží stávajícím provozovnám.

 

Právě se děje

Další zprávy