Čína překonala očekávání, ekonomika rostla o 10,3%

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 1. 2011 8:58
Ekonomika zrychlila zejména v posledním čtvrtletí, zato inflace klesla méně, než experti čekali.
Foto: Reuters

Peking - Výsledek státní ekonomiky, o kterém si evropské státy mohou nechat jen zdát, oznámil čínský statistický úřad.

Hrubý domácí produkt asijské velmoci se v loňském roce zvýšil o 10,3 procenta, rostl tedy nejrychleji od roku 2007.

Růst ekonomiky podle agentury Reuters zrychlil zejména v posledním čtvrtletí, kdy se meziroční růst HDP rychlil za čtvrtletí na 9,8 procenta.

Vývoj čínské ekonomiky tak překonal nejen očekávání odborníků, kteří v posledním čtvrtletí čekali zvolnění růstu na 9,2 procenta, ale také oficiální čínská místa, která předpovídala celoroční růst HDP maximálně o 10,1 procenta.

Meziroční inflace naopak v prosinci svůj růst zmírnila na 4,6 procenta. Přitom o měsíc dřív dosáhla maxima za 28 měsíců, tedy 5,1 procenta. Experti oslovení agenturou Reuters však čekali ještě větší zpomalení.

Boj s vysokou inflací ale pro Čínu ještě neskončil. "Prosincová inflace je vyšší než naše očekávání. Pokračoval růst cen potravin, zejména kvůli sezónní poptávce. Lednová inflace se velmi pravděpodobně vrátí nad pět procent," uvedl Hua Zhongwei, analytik Huachuang Securities v Pekingu.

Je pravděpodobné, že nová data povedou k dalším protiinflačním opatřením čínské vlády, právě jejich očekávání dnes oslabilo čínský akciový trh.

Čína je po USA druhou největší ekonomikou světa, v loňském roce za sebou nechala Japonsko. Spojené státy by však podle expertů mohla předehnat za 20 let. Průměrné tempo růstu nastartované už v 70. a 80. letech zaváděním tržních reforem, je 9,5 procenta za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy