Hackeři odemkli Playstation 3, piráti mají cestu volnou

Jan Kovalík
29. 1. 2011 14:30
Firma Sony prohrála. Na Playstationu teď fungují i hry, které neautorizovala
geohot zvítězil.
geohot zvítězil. | Foto: Hratelně.cz

Praha - Letos v lednu byl kompletně prolomen systém zabezpečení herní konzole Playstation 3. Mimo jiné to znamená, že její majitelé teď mohou hrát pirátské kopie her, které si zdarma stáhnou z internetu, namísto aby si je koupili od Sony. Jasná krádež, chtělo by se říct. To by ale bylo příliš jednoduché.

Geohot v akci

Playstation 3 vydržela být "neprůstřelná" nejdéle ze všech herních konzolí. Pro Sony to znamenalo zisk z každého kusu prodané hry. Hackerská celebrita George Hotz, známý pod přezdívkou geohot, odemčením zabezpečení tuto situaci změnil.

Stejná věc se jednadvacetiletému hackerovi podařila v případě telefonu iPhone, jehož zabezpečení Hotz prolomil krátce po jeho uvedení na trh. Umožnil tak na telefonu používat aplikace, které nejsou autorizované výrobcem. Proti tomu se ohradila firma Apple, která takové nakládání s telefonem považovala za protiprávní.

Důležitý precedent

Aktivisté z organizace Electronic Frontier Foundation (EFF), se posléze obrátili na americké regulátory a soud, aby do situace vnesli jasno. Tedy odpověděli na otázku: Má výrobce hardwaru právo diktovat zákazníkovi, jak nakládat se zakoupeným zbožím? Soud dal nakonec za pravdu EFF a takzvaný jailbreak prohlásil v USA za legální.

Playstation 3 - zábava v číslech

Konzole PS3 patří do sedmé generace herních konzolí, podobně jako Microsoft XBOX 360 nebo Nintendo Wii. Na trh byla uvedena v listopadu 2006 a k dnešku si konzoli koupilo necelých 42 milionů lidí. Součástí přístroje je mimo jiné Blu-ray mechanika nebo možnost propojení s přenosnou konzolí PSP. Zařízení se dá též použít jako internetový prohlížeč a hráči z celého světa spolu mohou hrát pomocí bezplatné herní sítě Playstation Network.

České právo trestá "neoprávněný přístup do počítačového systému" až jedním rokem vězení. V situaci, kdy je klíč k systému volně dostupný na internetu, ale místní kutilové nemají příliš důvodů k obavám z postihu. Mnohem pravděpodobnější je možnost, že si neodborným zásahem systém vyřadí z provozu.

"Osvobodit" PS3 bylo možné už od léta minulého roku, ovšem způsobem, který nerozkryl celý bezpečnostní systém. Sony tyto díry vyřešila novou verzí operačního systému konzole. Pokud si tedy uživatelé chtěli zahrát nové hry, museli upgradovat systém - a tím ztratili možnost hrát pirátské hry.

Gigant se zlobí

Nehledě na předchozí precedent v případě iPhonu, neváhala Sony hackera geohota žalovat. Firma jej obvinila i z toho, že se na prolomení zabezpečení osobně obohatil. To chtěla údajně prokázat zasláním jednoho dolaru na Hotzův paypalový účet.

Z pohledu komerční firmy je pochopitelná snaha o dosažení maximálního zisku a ochranu intelektuálního vlastnictví. Jak ovšem potvrdil soud v kauze EFF versus Apple, tato snaha nemůže přesahovat práva zákazníka na užívání zakoupené věci. Stejně jako kdyby zákazník s novým vozem dostal i seznam silnic, po kterých s ním smí jezdit.

Foto: Hratelně.cz

Střet úhlů pohledu zákazníka a výrobce hardwaru přitom nemusí být neřešitelný. Naposledy to prokázala firma Microsoft, která po letošním vydání svého pohybového ovladaře Kinect namísto soudního sporu platformu otevřela uživatelům a proti modifikacím svého produktu nic nenamítá.

Chaos v Berlíně

Konzole Playstation 3, uvedená na trh v roce 2006, obsahovala do minulého roku také funkci instalace jiného operačního systému. Uživatelé tak mohli na konzoli nainstalovat Linux, a používat ji prakticky jako počítač. Sony tuto funkci ovšem minulý rok bez komentáře zrušila.

Prolomení ochrany PS3 ohlásila už na přelomu roku během konference Chaos Communication Congress v Berlíně hackerská skupina fail0verflow. Klíč ale veřejně publikoval až Hotz. Skupina fail0verflow uvedla, že hackování bezpečnostního systému PS3 se začala věnovat teprve na základě toho, že firma bezdůvodně uživatelům odepřela možnost používat na konzoli jiný operační systém.

 

Právě se děje

Další zprávy