Premiérka Radičová: Nebudeme tuneláři, ale tygři Evropy

Tomáš Fránek
21. 1. 2011 11:15
Šéfka slovenské vlády v rozhovoru říká, jak chce bojovat s korupcí a vlivnými zákulisními skupinami
Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Slovenská premiérka Iveta Radičová chce, aby se Slovensko stalo znovu tygrem Evropy - zemí s rychlým ekonomickým růstem a také důsledným bojem proti uplácení a tunelování.

Radičové vláda hodlá šetřit a bojovat s korupcí. V konkrétních krocích je přitom slovenská vláda dál než ta česká.

"Sledovala jsem kampaň v Česku, která se týkala pokusného zveřejňování smluv, protože na to nemáte zákon. Ano, za velmi významný krok považuji to, že je na Slovensku povinné zveřejňování všech smluv - a především fakt, že bez zveřejnění vůbec nemohou platit. Týká se zpětně smluv od roku 2000 a samozřejmě všech nových smlouv," říká slovenská premiéra Iveta Radičová v exkluzivním rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Zveřejňování brání korupci

A.cz: Vaše vláda se označuje za reformní, která musí šetřit. Cítíte, že lidé vlivem krize a zpráv o možných bankrotech zemí eurozóny vnímají, že se teď opravdu musí výrazně škrtat a šetřit?

S překvapením si všímám, že lidé až tak moc nevnímají problémy, které zasáhly Evropu a celý svět, jako nebezpečí. Zkrátka čekají od politiků, že situaci vyřeší. A pokud je to možné, tak bezbolestně.

Na druhou stranu to tak trochu čekají právem. Lidé celou situaci způsobili jedinou věcí - volili politiky, kteří jim rozšafně přerozdělovali finance, které neměli a půjčovali si je. Zákon voleb je krutý v tom, že svádí k populismu. Který politik nechce být populární? Který politik chce škrtat? Každý by chtěl být přerozdělovat a zlepšovat.

Když to ale naši předchůdci přeženou, je jednoho dne potřeba si nalít si čistého vína a říci, že v zásobárně už nic není.

A.cz: V Česku se ukazuje, že bude velmi těžké odstavit od vlivu a moci různé zákulisní skupiny napojené na politické strany a evropské fondy. Existuje nějaké řešení, jak tyto skupiny odstřihnout od vlády?

Přemýšlím nad tím každý den. Přijímáme kroky, které by měly a podle mého názoru už zvyšují transparentnost i kontrolu. Když máte pod veřejnou kontrolu všechny rozhodnutí, všechny prodeje, všechny dotace, snižuje se riziko vlivu těchto skupin. Neznám jinou cestu než to, aby se o všem rozhodovalo veřejně. Protikorupční kroky, které dělá Slovensko, byly označené za nadstandardní. Zkoušíme bojovat.

A.cz: Prosazujete to, aby politici byli i trestně zodpovědní a platili za svoje špatné rozhodnutí. Vycházíte přitom z podobných zákonů, které fungují někde jinde v Evropě?

Jsou takové příklady, například v Maďarsku byl bývalý ministr odsouzený na jeden a půl roku. Důležité je, jestli máte zákon napsaný jasně nebo je jemně děravý, aby existovala možnost úniku. My teď potřebujeme některé paragrafy změnit, aby takové možnosti úniku nebyly.

A.cz: Bude trestné i uplácení lidí u voleb?

Ano, to bude trestný čin. My jsme se dohodli na změně celého volebního kodexu. A také jsme se dohodli na způsobu kontroly financování politických stran, tyto zákony budou hotové do května. Chceme o tom diskutovat i s opozicí, myslím, že by tyto změny mohla podpořit. Změna u politických stran by měla platit už od příštího roku, uplácení voličů u příštích voleb.

A.cz: Jak by mělo vypadat Slovensko na konci vašeho volebního období?

Byla bych ráda, kdyby při mé návštěvě USA na titulní straně Herald Tribune a New York Times nesvítil nadpis Slovensko tunelář eurofondů, ale titulek Slovensko důvěryhodná země, které se podařilo překonat krizi a nastartovat růst. Tedy kdyby mě čekal titulek, že jsme tygr Evropy.

A.cz: A kdy budete tygr Evropy?

Já doufám, že se nám to za volební období podaří.

 

Právě se děje

Další zprávy