Polský antimonopolní úřad vrátil do hry Křetínského EPH

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 1. 2011 16:15
Úřad se bojí, že by si polská energetická jednička mohla diktovat podmínky prodeje
Daniela Křetínského muselo rozhodnutí polského antimonopolního úřadu potěšit
Daniela Křetínského muselo rozhodnutí polského antimonopolního úřadu potěšit | Foto: Ondřej Besperát

Varšava  - Už to vypadalo, že  polská elektrárenská jednička PGE koupí od státu podíl v konkurenční firmě Energa. Na transakci se PGE, v níž má většinový podíl stát, s ministerstvem státního pokladu, jež má privatizaci na starosti, dohodla koncem loňského září.

Konkrétně šlo o koupi 84 procent akcií firmy Energa za více než 7,5 miliardy zlotých (asi 47 miliard korun).

Jenže došlo na to, čeho se mnozí obávali, a v co naopak doufali představitelé Energetického průmyslového holdingu v čele s Danielem Křetínským. Proti transakci se postavil polský antimonopolní úřad.  Podle Úřadu pro ochranu spotřebitelů a konkurence by transakce vedla k výraznému omezení konkurence na trhu s elektrickou energií.

Šéfka úřadu měla výhrady od počátku

"Spojení PGE, jež má na trhu silnou pozici, se společností Energa by vedlo k vytvoření subjektu, který by .... diktoval podmínky prodeje a určoval ceny energie," uvedl antimonopolní úřad v dnešním prohlášení. V podstatě tak potvrdil dřívější vyhlášení šéfky úřadu Malgorzaty Krasnodembská-Tomkielová, která byla proti  této transakci od počátku.

Rozhodnutí úřadu by mohlo vrátit do hry český Energetický a průmyslový holding. Jeho ředitel pro rozvoj energetického sektoru v prosinci řekl, že předpokládá, že pokud by PGE Energu nakonec koupit nemohla, vyjednávalo by polské ministerstvo státního pokladu o jejím prodeji znovu s EPH. Holding se o koupi společnosti zajímal už loni 

PGE je nyní největší elektrárenskou společností v Polsku, patří jí kromě jiného dva hnědouhelné doly a více než 40 elektráren. Energa je čtyřkou na polském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy