Inflace v EU stoupá, mohou za to hlavně dražší energie

Ekonomika Ekonomika
14. 1. 2011 11:30
Eurostat oznámil, že ceny začaly růst rychleji, ECB zatím nereaguje
Pomoc Řecku stála eurozónu miliardy, teď musí krotit obavy z inflace
Pomoc Řecku stála eurozónu miliardy, teď musí krotit obavy z inflace | Foto: Zahraničí

Brusel - Na téměř dvojnásobek zrychlil v prosinci růst cen v Evropské unii. Po výsledku 1,5 procenta v prosinci 2009 zrychlila loni inflace na 2,6 procenta.

V zemích platících eurem bylo zrychlení dokonce více než dvojnásobné - z 0,9 procenta na 2,2 procenta, tedy nejvíce za dva roky. Data zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Od listopadu do prosince se ceny v Unii i v eurozóně zvýšily o 0,6 procenta, jak experti očekávali.

Největší podíl na zdražování v eurozóně měla doprava a bydlení. "Za růstem spotřebitelských cen v eurozóně lze spatřovat zejména rostoucí ceny energií, přičemž cena ropy vzrostla v posledním kvartále o 10 procent," komentoval data Robin Koklar, analytik Fio Banky.

Citelně v zemích platících eurem vzrostla i cena alkoholu a tabákových výrobků.

Spotřebitelské ceny rostly rychleji než o rok dřív ve všech pětadvaceti členských zemích, za které Eurostat shromáždil data.  Nejrychlejší zdražování zažívají Rumuni (o 7,9 procenta), Estonci (o 5,4 procenta) a Řekové (o 5,2 procenta).

Naopak nejnižší inflaci má Slovensko (1,3 procenta, Nizozemí (1,8 procenta) a Německo s Kyprem (shodně 1,9 procenta). V Česku byla podle propočtu Eurostatu inflace v prosinci 2,3 procenta.

"Na inflační tlaky upozornil již šéf Evropské centrální banky, který zdůraznil, že centrální banka je připravena přistoupit k utahování měnové politiky, pokud bude potřeba. Navíc oznámil, že inflace v eurozóně může zůstat nad dvouprocentním stropem stanoveným ECB," upozornil Koklar.

Podle něj si banka sice připravuje půdu pro budoucí utahování měnové politiky, ale za současné situace odkupu státních dluhopisů fiskálně slabších zemí eurozóny to nemůže uspěchat. "Z toho důvodu si Trichet otevírá zadní vrátka a říká, že inflace může zůstat po delší dobu nad stanoveným cílem ECB," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy