Portugalsko snížilo deficit, pomoc nechce, řekl premiér

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 1. 2011 12:28
Loňský schodek portugalských veřejných financí byl 7,3 procenta HDP.
Vládní škrty provázely v Portugalsku demonstrace.
Vládní škrty provázely v Portugalsku demonstrace. | Foto: Reuters

Lisabon - Lepší než slibovaný výsledek a optimistické vyhlídky. Portugalský premiér José Sócrates dnes uvedl, že zemi se v loňském roce podařilo snížit deficit státního rozpočtu na méně než 7,3 hrubého domácího produktu, tedy více, než si plánovalo.

Zároveň opět ujistil, že Portugalsko se navzdory spekulacím nechystá žádat o pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie, jako to v loňském roce muselo udělat Irsko a Řecko.

Sócrates zároveň komentoval spekulace, že Francie a Německo na Portugalce tlačí, aby o pomoc požádali a zabránili šíření dluhové krize eurozóny. Tyto dohady označil za škodlivé a prohlásil, že prospěch z nich mohou mít jen spekulanti.

Premiér označil výsledek ekonomiky, který je zatím však jen předběžný, za vynikající. O rok dříve skončilo hospodaření Lisabonu se schodkem 9,3 procenta HDP.
Portugalsko je podle svého premiéra schopno své potřeby dál financovat z výnosů, které získá prodejem státních dluhopisů. Ve středu zemi čeká aukce pokladničních poukázek se splatností šest měsíců a lze očekávat, že průběh aukce bude pod drobnohledem investorů.

Sócrates řekl, že výsledků středeční aukce není třeba se obávat. Země má v úmyslu prodat papíry až za 1,25 miliardy eur (zhruba 30,7 miliardy korun).


 

Právě se děje

Další zprávy