Expert: Ropa vyžena cenu akcií uhelných firem do výšin

Investiční web
10. 1. 2011 16:47
Rice, který spravuje 1,5 miliardy USD ve fondu BlackRock Energy Resources, říká, že cena ropy se posune nad 100 dolarů.
,,Matěj, usměj se! Mam naděje, že maš tež nogi umyte," hecují se polští havíři. Ze stropu crčí voda, která je kvůli rozpuštěným minerálům slaná. Na důlních světlech jsou z ní místy i 30 centimetrů dlouhé krápníky. Vodu odčerpává vzduchové čerpadlo zvané ,,babač", vzduch na čelo ražby žene ohromná roura pod stropem zvaná lutna. Teploty na pracovišti ve vysokém vlhku přesto atakují třicítku a člověk je do minuty mokrý jako myš.
,,Matěj, usměj se! Mam naděje, že maš tež nogi umyte," hecují se polští havíři. Ze stropu crčí voda, která je kvůli rozpuštěným minerálům slaná. Na důlních světlech jsou z ní místy i 30 centimetrů dlouhé krápníky. Vodu odčerpává vzduchové čerpadlo zvané ,,babač", vzduch na čelo ražby žene ohromná roura pod stropem zvaná lutna. Teploty na pracovišti ve vysokém vlhku přesto atakují třicítku a člověk je do minuty mokrý jako myš. | Foto: Karel Toman

Praha - Nárůst cen ropy nad 100 dolarů v letošním roce s sebou přinese růst kurzu akcií firem těžících a zpracovávajících ropu a zemní plyn o 25 až 30 procent a zdvojnásobení cen akcií uhelných společností, říká Daniel Rice, portfoliomanažer z investiční skupiny BlackRock, který v poslední dekádě svými výnosy přebil 99,9 procenta svých kolegů ve fondové branži.

Rice, který spravuje 1,5 miliardy USD ve fondu BlackRock Energy &  Resources, se domnívá, že růst světové ekonomiky letos posune cenu ropy nad 100 dolarů.

Investiční styl Daniela Rice spočívá v každodenní analýze informací, které jsou důležité pro predikci cen energetických cen v budoucnosti.

"Pokud komodity porostou, akcie energetických společností budou následovat," říká Rice.

Při porovnání individuálních akcií z pohledu očekávaných peněžních toků a aktuální tržních cen se Riceovi jeví jako najatraktivnější akcie Massey Energy a Alpha Natural Resource.
NWR v centru dění v Praze

Uhelné společnosti zaujímají přibližně čtvrtinu Riceova portfolia, pět z deseti největších pozic v portfoliu zabírají právě akcie firem těžících uhlí.

Cena uhlí ve Spojených státech za rok vyrostla z 54 na 72 dolarů a podle Rice se cena v roce 2011 dostane na 90 USD, a to především díky většímu vývozu do Číny.

Ceny uhlí nyní rostou na světových trzích především díky omezení těžby v Austrálii, kde je zhruba 70 procent dolů ve státě Queensland zatopeno. Nápravy škod budou drahé a potrvají několik měsíců.

Díky tomu si od začátku prosince loňského roku dokázala silně polepšit i společnost NWR, která se obchoduje i na pražské burze Její akcie připsaly téměř polovinu původní hodnoty a analytici jim připisují ještě zhruba 15% růstový potenciál.

Více o hodnotě uhelných společností a o vývoji akcií NWR čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy