Indie už vyrábí skoro stejně automobilů jako USA

Radek Pecák Radek Pecák
7. 1. 2011 14:12
V přepočtu vyráběných automobilů na jednoho obyvatele je Česká republika druhá
V Indii se vyrábí i nejlevnější auto světa - Tata Nano
V Indii se vyrábí i nejlevnější auto světa - Tata Nano | Foto: Reuters

Praha - Skoro o čtrnáct milionů aut vzrostla vloni na světě výroba automobilů ve srovnání s rokem 2009. Tehdy se vyrobilo ve 40 zemích přes 48 milionů kusů aut, letos by to mělo být přes 62 milionů.

Podle odhadů, které zveřejnilo tuzemské Sdružení automobilového průmyslu, a které vychází i z dostupných materiálů renomovaných poradenských společností, zůstane na pozici největšího světového výrobce automobilů, stejně jako loni Čína. I na dalších šesti místech je pořadí stejné jako loni. Tedy: druhé je Japonsko, třetí Německo, čtvrtá Jižní Korea, pátá Brazílie, šesté USA a sedmá Indie.

Indie se však opět těsněji dotáhla na Spojené státy Americké. V této zemi se vyrobilo už téměř 2,7 milionu aut, což jen jen o padesát tisíc méně než je společná produkce automobilek Ford, Chrysler, General Motors a dalších, které působí na území USA.

Česko se přes zvýšení výroby propadlo

Česká republika skončí zřejmě v žebříčku zemí na 14. místě, což je oproti roku 2009 pokles o dvě místa. Před Česko se dostane Rusko, které z roku na rok produkci zdvojnásobilo a Mexiko, kde se vyrobilo skoro o polovinu více než v roce 2009.

V žebříčku, který přepočítává počty aut vyrobených v dané zemi na jednoho obyvatele, bude Česko za loňský rok s velkou pravděpodobností druhé za Slovinskem a třetí před Slovenskem. Slovinsko přitom vyrobilo jen něco málo přes dvě stě tisíc aut a Slovensko zhruba půl milionu, zatímco v Česku vloni automobilky Škoda, Hyundai a TPCA vyprodukovaly přes milion nových vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy