Začíná veletrh, na němž oficiálně umře klasický počítač

Jan Kovalík
5. 1. 2011 16:00
Brány největšího světového veletrhu spotřební elektroniky a technologií se otevírají
Co uvidíme v obchodech za pár let, bude tento víkend k vidění v Las Vegas
Co uvidíme v obchodech za pár let, bude tento víkend k vidění v Las Vegas | Foto: Intel Co.

Las Vegas, Praha - Nejdůležitější technologická událost roku, veletrh Consumer Electronics Show (CES), začíná v hlavním městě hazardu už po čtyřiačtyřicáté. Experti i novináři už několik dní nemluví o ničem jiném: čeká se na odhalení nové verze Windows 8 a na smršť nových tabletů, které ohlásí konec éry klasických osobních počítačů.

Okénko do budoucnosti

Veletrh, který se do roku 1994 konal dvakrát do roka, využívají přední výrobci elektroniky jako místo pro představení prototypů a nových technologií. Minulý rok navštívilo show v nevadské poušti přes 120 tisíc lidí.

Mimo elektronických novinek, mobilů, fotoaparátů, ale třeba také systémů digitální péče o zdraví, je CES znám jako prestižní diskusní platforma, kde můžete potkat světové kapacity přes technologické inovace. Mají o čem mluvit. Překotný vývoj technologií způsobuje, že postupně mizí oblastí, které člověk zvládne bez pomoci moderních technologií.

Tablety, 3D a konec PC

Velkým tématem letošního CES bude třetí rozměr. Představeny budou nejen televize, které ať už s brýlemi či bez nich, dokáží zprostředkovat kvalitní trojrozměrný obraz, ale též kamery, které jsou schopny ve 3D nahrávat.

Potom, co Apple se svým iPadem dokázal minulý rok svět přesvědčit, že budoucnost patří tabletům, počítá se letos s uvedením různých velikostí a schopností od konkurence. Apple CES tradičně ignoruje, své novinky prezentuje na vlastní firemní konferenci.

Minulý rok navštívilo CES přes 120 tisíc lidí.
Minulý rok navštívilo CES přes 120 tisíc lidí. | Foto: Sharp

V rámci zaběhlé diskuse Next Big Thing, která letos nese podtitul "konec osobního počítače", se bude řešit proměna internetového světa, do kterého se již dnes většina lidí připojuje pomocí chytrých telefonů či tabletů, než skrze klasický osobní počítač.

Jak zpoplatnit obsah

Nejžhavější témata jsou na veletrhu prezentována prostřednictvím tzv. SuperSessions - velkých moderovaných diskusí. Jedna z nich bude věnována vztahu tvůrců mediálního obsahu a měnícímu se způsobu, jak tento obsah zpoplatňovat.

Producenti holywoodských studií budou přitom diskutovat, jak rostoucí rychlost internetu, čtečky nebo tablety ovlivňují jejich práci. Hlavně tedy jak od konzumentů jejich obsahu vybírat peníze.

Zastaralý model, kdy zákaznickou základnu producentům tvořila pasivní skupina platících diváků televize, je dávno pryč. Ne, že by lidé ztratili zájem o zábavu nebo informace, ale stále masověji tento obsah získávají způsobem, který vyhovuje jejich potřebám - skrze chytré telefony, sociální sítě a transmedia.

Microsoft opět na scéně

Podle oficiálně nepotvrzených zpráv představí letos Microsoft novou verzi operačního systému Windows, nástupce úspěšných Windows 7. Firma Microsoft se nechtěně zapsala do historie veletrhu CES v roce 2005, kdy Bill Gates slavnostně publiku představoval multimediální Windows Media Center. Jeho prezentace skončila kompletním zhroucením Windows.

 

Právě se děje

Další zprávy