Záplavy v Austrálii zdražily pšenici i uhlí ocelárnám

Karel Toman
4. 1. 2011 16:01
Australský Queensland dodává ocelárnám polovinu veškerého koksovatelného uhlí
Foto: Reuters

Brisbane - Záplavy v australském státě Queensland mohou mít "významný dlouhodobý dopad" na globální ocelářský průmysl, varoval dnes tamní premiérka Anna Blighová.

"Tři čtvrtiny našich uhelných pánví jsou kvůli  jsou kvůli povodním mimo provoz a nemohou zásobovat trhy," řekla premiérka Queenslandu.

Tento australský stát přitom produkuje polovinu koksovatelného uhlí používaného oceláři na celém světě. Zaplaveny navíc jsou i železnice, po kterých se uhlí přepravuje.

Cena koksu vylétla vzhůru a roste dál

Experti ale tvrdí, že na vyčíslení dopadu povodní na tento sektor je zatím brzy. Podle nich bude záležet na tom, jak dlouho pohroma bude trvat a kolik zásob oceláři na světě mají.

Cena queenslandského koksovatelného uhlí už sice v minulých týdnech vzrostla z 225 na 253 dolarů za tunu. Zatím se ale nepřiblížila maximu 305 dolarů z posledních velkých záplav v tomto státě z roku 2008.

Podle analytika Granta Craigheada ze sydneyské společnosti Stock Resource ale ceny dál poroste.

"Trh byl už tak napjatý, takže věci se teď můžou ubírat jen jedním směrem," řekl pro BBC. „Cenu to vyžene nahoru a producenti budou škrabat koksovatelné uhlí, kde jen budou moci," dodal.

Zdražila i pšenice, HDP naopak klesne 

Tchajwanská společnosti China Steel, které normálně bere 80 procent potřebného koksovatelného uhlí z Queenslandu, už oznámila, že na trzích začala hledat alternativní zdroj.

Kvůli záplavám vzrostly na dvouletá maxima také ceny pšenice, protože Austrálie je  čtvrtým největším vývozcem této plodiny na světě.

"Je velmi těžké vyslovit v totmo ohledu přesné číslo, ale hrubý odhad dopadů povodní na produkci a poptávku může z australského HDP setřít čtyři desetiny procenta HDP," řekla BBC Helen Kevansová, ekonomka banky JP Morgan.

 

Právě se děje

Další zprávy