Německá vejce s rakovinou spustila poplach u inspektorů

Tomáš Fránek
4. 1. 2011 16:25
V Německu museli vybít osm tisíc slepic a zavřít tisíc farem. Důvod? Dioxin ve vejcích
Vejce na trhu v Hong Kongu
Vejce na trhu v Hong Kongu | Foto: Reuters

Berlín, Brno - Německem otřásá dioxinový skandál, v krmných směsích pro kuřata nebo prasata se objevila rakovinotvorná látka. Testy ji odhalily též ve vejcích a kuřecím mase mířícím na pulty obchodů.

Úřady ihned začaly zjišťovat i to, zda se potraviny s dioxiny nemohly dostat do Česka. Státní potravinářská a zemědělská inspekce použila evropský systém, který upozorňuje na nebezpečné potraviny.

"Vnímáme tento problém jako problém nikoli český, ale problém německých chovatelů," citovala agentura ČTK mluvčího inspekce Josefa Dubna, podle něhož nic nenasvědčuje tomu, že by se kontaminovaná vejce dostala do tuzemských obchodů.

Zda se vejce nebo maso zamořené dioxinem dostalo do zahraničí, se prověřuje v celé unii. "Na vyjádření je zatím brzy," řekl podle agentury DPA mluvčí evropského komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitele Johna Dalliho poté, co se Evropská komise kvůli případu spojila s německými úřady.

V Německu už bylo uzavřeno více než 1000 farem v Dolním Sasku, v Severním Porýní-Vestfálsku zase bylo zabito na osm tisíc slepic, které krmivo s dioxiny dostaly. "Ochrana spotřebitele je naší prioritou," uvedl Gert Hahne z ministerstva zemědělství spolkové země Dolní Sasko.

Co jsou dioxiny

  • Ve velmi vysokých dávkách způsobují dioxiny trvalé poškození pokožky. Známá je otrava ukrajinského prezidenta Juščenka, jemuž dioxiny znetvořily obličej.
  • V nízkých dávkách je dioxinům připisován rakovinotvorný účinek.
  • Dioxiny se v přírodě velmi pomalu rozkládají. Dlouhá léta byly uskladněny například ve Spolaně Neratovice, při povodních 2002 představovaly extrémní nebezpečí.
  • Na rozdíl od většiny jiných toxických látek pro dioxin stanovena bezpečná dávka; předpokládá se, že je škodlivý v jakékoliv koncentraci.
  • Některé zdroje dokonce udávají, že TCDD je nejsilnější známý karcinogen.

Ministr pro záležitosti spotřebitelů ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko Johannes Remmel označil kontaminaci za práci zločinců a extrémní nedbalost.

Podle úřadů se objevilo už 55 tun kontaminovaného krmiva. Podle státního zastupitelství se jedná o trestný čin.

Kolik toho bylo?

Úřady zatím nejsou schopny říct, kolik kontaminových potravin se dostalo až na pulty obchodů a ke spotřebitelům.

"V současné době to nejsme schopni odhadnout," uvedl Hahne. Podle něj bude trvat několik týdnů než skončí testy, které potvrdí či vyvrátí přítomnost dioxinů v potravinách. "Nemůže zatím vyloučit, že dioxinové vajíčka jsou v obchodech," dodal Remmel,

Zvýšené množství dioxinů už bylo nalezeno ve vejcích a kuřecím mase na severu západní spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Podle spolkových úřadů ale lidem větší nebezpečí lidem přímo nehrozí.

Dioxin je vedlejší produkt vznikající při spalování odpadků a průmyslové činnosti a je to nejsilnější známý jed. Může způsobit řadu nemocí u lidí, včetně rakoviny a potratů. Dlouhodobé vystavení dioxinů, které se v těle kumulují, poškozuje imunitní, nervový i reprodukční systém a má vliv na funkci štítné žlázy. Podle některých studií navíc dioxiny u dětí snižují inteligenci a zapříčiňují hyperaktivitu.

Nebylo to do krmiva

Podle německých úřadů výrobce krmných směsí použil při jejich výrobě některé látky vznikající jako vedlejší produkt při výrobě bionafty a nedodržel tak technologický postup.

"Mýlili jsme se v předpokladu, že tyto látky, které vznikají při výrobě bionafty, jsou vhodné pro výrobu krmiv," uvedl generální ředitel výrobce krmných směsí Siegfried Sievert. Zbytky z výroby bionafty byly přidány do několika tun krmiva.

Výrobce bionafty ale uvedl, že surovinu prodal do Nizozemska výhradně pro technické použití a ne pro výrobu krmiva pro zvířata.

 

Právě se děje

Další zprávy