2011: Svět budou pálit dluhy, inflace a možná i hlad

Karel Toman
6. 1. 2011 6:00
Pesimistického scénáře "druhého dna" se však podle ekonomů v roce 2011 bát nemusíme
Industriální obzor. Těžba železné rudy v čínském Tchien-ťinu.
Industriální obzor. Těžba železné rudy v čínském Tchien-ťinu. | Foto: Reuters

Praha - Rok 2011 je pro globální ekonomiku plný velkých výzev. Přesto se na něj ekonomové oslovení deníkem Aktuálně.cz dívají s mírným optimismem.

"Myslím, že rok 2011 se zapíše jako ten, kdy se definitivně potvrdí, že světová ekonomika je na cestě ven z recese a že se nemusíme obávat druhého poklesu známého jako scénář W," řekl například ekonom Partia Finance David Marek.

"Měl by to být rok umírněného optimismu který vynahradí obavy z předchozích několika let," dodal.

Ekonomové se shodují, že globální ekonomika čelí třem velkým problémům, o kterých se tento rok rozhodne. Zaprvé dluhy eurozóny, zadruhé hrozící růst cen neboli inflace a zatřetí stagnující trh práce v USA.

Proberme si je jeden po druhém.

1. Osud eura

"Nejpozději na přelomu prvního a druhého kvartálu bude nutné rozlousknout problém financování státních dluhů předlužených zemí eurozóny v čele s Portugalskem a Španělskem," upozornil ekonom Jan Čermák z ČSOB.

"Cena, za kterou si dotyčné země mohou půjčovat na trhu, je totiž neúnosně vysoká, a tak EU (zřejmě opět společně s MMF) bude muset najít způsob jak dotyčným zemím od tlaku dluhopisových trhů ulevit," dodal.

Pavel Sobíšek z UniCredit Bank připomíná, že dluhy těchto zemí nikam zázračně nezmizí.

"Podstatným pokrokem však bude, pokud finanční trhy usoudí, že jsou dluhy při daném nastavení pravidel hry financovatelné," míní Sobíšek.

Podle Marka z Patrie se tak letos svým způsobem rozhodne o osudu eura. Pokud se totoiž eurozóně nepodaří připravit věrohodný plán, její problémy se prohloubí.

Spolek zemí platících eurem by se sice podle něj v takovém případě nemusel rozpadnout, „znamenalo by to ale  pokračování jejích vleklých potíží - pomalého růstu a velkých deficitů - kvůli kterým eurozóna může dál existovat, ale bude zaostávat za ostatními centry globální ekonomiky.

Podle Sobíška se ale eurozóna k záchraně rozhoupe. "V tomto směru jsem mírným optimistou," tvrdí ekonom UniCredit.

"Pokud by měl být připraven nějaký krok, pak myslím, že k lepšímu, protože, upřímně řečeno, horší to už být nemůže," souhlasí Marek.

2. Inflace

"Očekáváme, že v USA, ale i dalších klíčových vyspělých zemích, bude pokračovat masivní měnová expanze, což bude podporovat růst cen komodit, zřejmě i akciových trhů, ale i tržních úrokových sazeb," shrnul Jan Čermák z ČSOB.

Ceny v roce 2011 tak začnou stoupat a bude hodně záležet na centrálních bankách, aby zasáhly. Aby tím nezpůsobily otřesy na finančních trzích, nesmí přijít takový zásah podle Pavla Sobíška ani příliš brzy, ani příliš pozdě. 

To bude platit jak pro Čínu a Indii, tak pro malé a otevřené ekonomiky včetně té české. Největší výzvou ale bude včasný zásah zřejmě pro centrální banku Číny.

"Z pohledu Číny především půjde o to, aby udržela tempo růstu na vysoké úrovni a zároveň dokázala zchladit inflační tlaky ať už na trhu realit nebo komodit," upozorňuje David Marek. "Prasknutí čínské realitní bubliny se neobávám, bude to ale těžké," dodává.

Pavel Sobíšek navíc upozorňuje, že v posledních dnech rachle stoupající ceny zemědělských komodit budou hrozbou zejména pro chudší země. "Stabilizaci cen zřejmě může přinést teprve případná solidní úroda na severní polokouli v samém závěru roku," uvažuje ekonom.

K neúrodě v Rusku, na Ukrajině nebo v Kanadě se však právě přidává rozsáhlými povodněmi poničená úroda v  Austrálii. Už předtím přitom někteří experti varovali, že situace hrozí potravinovou krizí.

3. Prosperita USA

Krize odezní, až skončí tam, kde začala, tvrdí opakovaně ekonom Raiffeisenbanky Aleš Michl. Podle Davida Marka se prvních příznaků tohoto obratu letos konečně dočkáme.

"Očekávám zlepšení trhu práce ve Spojených státech. S tím stojí a padá udržitelnost hospodářského růstu USA," tvrdí ekonom Patrie o největší ekonomice světa.

Zatímco dočasné efekty v podobě doplňování zásob a stimulace měnovou a fiskální politikou pomohly USA z recese, další impuls musí podle Marka přijít ze strany domácí poptávky. „A to bez poklesu nezaměstnanosti nejde," tvrdí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy