Cena mědi je na novém rekordu, pocítí to i Česko

ČTK ČTK
29. 12. 2010 11:36
Proti silné poptávce stojí napjatá nabídka suroviny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Singapur - Cena mědi po vánoční přestávce vystoupila na nový rekord nad 9400 dolarů (zhruba 181 000 českých korun) za tunu.

Nejpoužívanější průmyslový kov vede vzhůru slabší kurz dolaru a obavy z výpadků dodávek z Chile. Vysoké ceny mědi podle Českomoravské elektrotechnické asociace pravděpodobně zasáhnou i tuzemský průmysl.

Měď ve tříměsíčním termínovém kontraktu obchodovaném přes Londýnskou burzu kovů (LME) stoupla ráno až na 9447 dolarů za tunu a po osmé hodině ranní středoevropského času se pohybovala kolem 9430 dolarů.

V pátečním zkráceném obchodování na LME končila měď na 9345 USD za tunu a do středy se na LME neobchodovalo. Mezitím rostly ceny termínových kontraktů obchodovaných na newyorské burze COMEX.

Cena se promítne i v českém průmyslu

"Vysoké ceny mědi pravděpodobně dopadnou i na český průmysl," říká ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace František Hýbner. "Kabeláři rostoucí ceny mědi určitě promítnou do cen svých výrobků, zatím ale nelze odhadnout v jakém poměru," dodává.

Cenu mědi nyní podporuje zejména uzavření klíčového chilského přístavního terminálu Patache. Kvůli tomu jsou od minulého pondělka zastaveny dodávky měděného koncentrátu z chilského dolu Collahuasi, třetího největšího producenta mědi na světě.

V posledních dnech k růstu cen mědi a dalších komodit přispívá i slabší kurz dolaru.

Silná poptávka vs. napjatá nabídka

U mědi vidí investoři z kovů největší možnosti růstu, protože proti silné poptávce zde stojí napjatá nabídka suroviny, podkopávaná klesající kvalitou rud, stávkami i odkládáním a rušením nových těžebních projektů.

Ceny kovů v posledních měsících podporoval i slabý kurz dolaru a pokles zásob na LME.

Měď od počátku roku zdražila o 28 procent. Hliník získal deset procent, nikl 30 procent a cín 58 procent. Mírně nižší je za letošek naopak cena zinku a olovo zůstává zhruba na úrovni počátku roku.

 

Právě se děje

Další zprávy