Goodyear prodává továrny na výrobu zemědělských pneu

Radek Pecák Radek Pecák
17. 12. 2010 13:08
Už před pěti lety se Goodyear zbavil své severoamerické továrny
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Paříž -  Pneumatiky značky Goodyear pro zemědělské stroje už nebude vyrábět společnost Goodyear Tire & Rubber Company. Firma v tiskové zprávě oznámila, že uzavřela dohodu se společností Titan Tire Corporation, dceřinou společností Titan International Inc., o prodeji svých evropských a latinskoamerických provozů pro výrobu zemědělských pneumatik.

Smlouva zahrunuje i licenční dohodu, která autorizuje společnost Titan k výrobě a prodeji zemědělských pneumatik značky Goodyear v Evropě, Latinské Americe a v Severní Americe.

Hodnota kontraktu je přibližně 130 milionů USD.

O záměru informovala firma již vloni 

Záměr prozkoumat prodej evropských a latinskoamerických provozů pro výrobu zemědělských pneumatik oznámil Goodyear už vloni v květnu. Již předtím ale v roce 2005 společnost prodala své severoamerické provozy pro výrobu zemědělských pneumatik, včetně továrny ve Freeportu ve státě Illionis. Kupcem byla stejně jako nyní společnost Titan.

Latinskoamerická část transakce zahrnuje výrobní závod, pozemky, vybavení a inventář provozu Goodyear Sao Paulo v Brazílii.

Evropská část transakce je složitější. V závodě Amiens v severní Francii, jehož se dohoda týká, totiž Goodyear současně končí s výrobou osobních pneumatik a je třeba dohodnout patříčkný postup s místní závodní radou.

Po dokončení této akce a na základě běžných smluvních podmínek a právních povolení transakce zahrne výrobní závod, pozemky, vybavení a inventář provozu.

Goodyear se chce více orientovat na výrobu užitkových pneu

„Tato transakce posílí naše zaměření na klíčové zákazníky a výrobu užitkových pneumatik," řekl Richard J. Kramer, CEO a předseda předstastavenstva společnosti Goodyear.  Kramer zároveň vyjádřil důvěru, že společnost Titan, pro niž jsou zemědělské pneumatiky hlavní obchodní činností, udrží pevné vztahy společnosti se zákazníky společnosti Goodyear v oblasti zemědělských pneumatik.

Goodyear je jedním z největších světových výrobců pneumatik. Společnost zaměstnává přibližně 70 000 pracovníků a své výrobky vyrábí ve více než 56 závodech ve 22 zemích světa. 

 

Právě se děje

Další zprávy