Moody's: Ztráty španělských bank mohou být astronomické

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 12. 2010 11:35
Ratingová agentura napsala španělským bankám dva scénáře. Ten horší počítá se ztrátou 306 miliard eur.
Španělsko se potýká s téměř dvacetiprocentní nezaměstnaností. Růžové nejsou ani vyhlídky jeho bank.
Španělsko se potýká s téměř dvacetiprocentní nezaměstnaností. Růžové nejsou ani vyhlídky jeho bank. | Foto: internet

Madrid - Španělské banky by měly začít urychleně hledat zázračný lék na léčbu svých ztrát. Mezinárodní ratingová agentura Moody's jim napsala krizový scénář nejhoršího možného vývoje, podle kterého se mohou komerční banky a spořitelny ve Španělsku propracovat až ke ztrátě 306 miliard eur. Základní scénář, s nímž agentura pracuje vyčísluje ztráty na 176 miliard eur.

Podle propočtů Moody's budou potřebovat dodatečný kapitál ve výši 17 miliard eur, aby pokryly své ztráty z domácích aktivit. Tento deficit vznikne, když se vezme v potaz například očekávaný zisk bank za celý rok, daňové úlevy i zhruba 10,6 miliardy eur, o které už si banky zažádaly z fondu na restrukturalizaci bank.

"Záchranný fond FROB, který Španělé zřídili na sanaci bankovního sektoru, má přitom na účtech pouze 12 miliard eur," upozornil na hloubku problému Jan Bureš z ČSOB.

Hlavním důvodem vysokých ztrát je podle Moody's kolaps realitního trhu od roku 2007.

Účetnictví bank zatím vykazuje ztrátu 88 miliard eurm který se odráží v odpisech a v rezervách na ztrátové úvěry. Zbytek odhadované částky jsou ztráty, které by finanční ústavy utrpěly, pokud by ztrátová aktiva prodaly.

Pokud by nastal zmíněný nejhorší scénář, pak by celková ztráta španělského bankovního systému mohla vystoupit až na 306 miliard eur. "Rozsah ztrát podle tohoto stresového scénáře vystavuje zranitelnost bank ekonomickému scénáři dvojité recese," píše se ve zprávě agentury, ze které cituje britský list Financial Times.


 

Právě se děje

Další zprávy