Tragédie nekončí, Madoff jr. se oběsil pro podvody otce

Karel Toman
13. 12. 2010 10:45
Mark Madoff se oběsil na vodítku pro psa, dostihla ho minulost jeho otce Bernarda
Mark Madoff se poslední dva roky s rodinou vůbec nestýkal a dost výrazně změnil i podobu, jak dokazují záběry stanice CBS.
Mark Madoff se poslední dva roky s rodinou vůbec nestýkal a dost výrazně změnil i podobu, jak dokazují záběry stanice CBS. | Foto: CBS

New York - Mark Madoff, starší syn usvědčeného podvodníka Bernarda Madoffa, byl o víkendu nalezen oběšen ve svém newyorském bytě. Podle všeho spáchal sebevraždu přesně v den druhého výročí zatčení svého otce. V sobotu to oznámila policie a Madoffův právník.

Šestačtyřicetiletý Mark Madoff, který pracoval v otcově firmě, "podlehl dvěma letům nelítostného tlaku křivých obvinění a narážek," sdělil jeho právník. Byl nalezen mrtvý ve svém bytě zabírajícím celé čtvrté patro domu v newyorské čtvrti SoHo.

Dva roky po pádu otcova letadla

Jeho otec, dvaasedmdesátiletý Bernard, si odpykává skoro 150 let dlouhý trest poté, co se přiznal k tomu, že desítky let podváděl klienty. Ty připravil o miliardy dolarů, když je svěřili jeho investičnímu fondu, který se však ukázal být pouhou pyramidovou hrou na způsob "letadla". Spáchanou škodou kolem 65 miliard dolarů jde o největší podvod v dějinách.

Z vězení v Severní Karolině má být propuštěn 14. listopadu roku 2139.

"Mark si dnes vzal život. Je to hrozná a zbytečná tragédie," napsal ve stanovisku Martin Flumenbaum, právník Marka a jeho mladšího bratra Andrewa Madoffových. Marka přitom výslovně označil za "nevinnou oběť monstrózních zločinů svého otce."

Před sebevraždou poslal podle CNN Mark své ženě email, že by měl někdo dohlédnout na jejich syna, který byl tou dobou s ním. Maily podle policie rozesílal rodinným členům od čtyř hodin ráno. Když přišel Madoffův tchán o půl osmé ráno do bytu, našel Marka viset za černé vodítko jejich psa na vodovodní trubce pod stropem. Dvouletý syn byl v pořádku ve vedlejším pokoji.

Věděla rodina o podvodu?

Madoffovi synové a další rodinní členové pracovali pro společnost Bernard L. Madoff Investment Securities, která zkrachovala poté, co byl podvod jejich otce odhalen.  Madoff starší byl zatčen 11. prosince 2008, den poté, co se podle svého tvrzení svěřil svým synům. Ti ho poté udali úřadům.

Prohlédněte si majetek, na který si Bernard Madoff nakradl

Podvedení investoři podezřívají členy Madoffovy rodiny, že museli o nezměrných Bernardových podvodech vědět.  Ti to ale odmítají a nikdo z nich dosud nebyl obviněn.

Podle CNN ale Irving Pickard, právník zplnomocněný vymáháním Madoffova majetku, podal sérii žalob k federálnímu bankrotovému soudu na Manhattanu. Jedna z nich podaná 8. prosince jmenuje jako obžalované v civilním sporu také Marka a Andrewa a podle agentury Reuters i pět Bernardových vnoučat včetně tří Markových dětí, na které údajně rodina převedla milionové majetky. 

Drtivá většina obětí nebyla odškodněna

Spor se má zřejmě snažit napravit fakt, že žádosti o náhradu škod byly zamítnuty 80 % obětem Madoffova podvodu (to je přes 13 tisícům z celkových více než 16 tisíc obětí). Ty totiž neinvestovaly přímo s jeho společností, ale prostřednictvím dceřiných fondů.

Mezi obžalovanými jsou v této při i významné instituce jako banky JP Morgan Chase a HSBC, které jsou obviněny z toho, že o podvodu věděly a profitovaly z něj.

Celkem až 60 nových soudních pří chce podle Financial Times na rodině Madoffových a nejrůznějších bankách a fondech vymoci až 40 miliard dolarů.

Seznamte se s největšími finančními lotry poslední dekády

Letos v únoru také Wall Street Journal informoval, že oba bratři byli federálním soudem vyšetřováni kvůli možným daňovým podvodům. Podle nejmenovaného zdroje přerušil Mark poslední dva roky s rodinou veškeré kontakty a marně se snažil najít místo makléře na Wall Street.

Madoffův případ odstartoval masivní vlnu kritiky finančních regulátorů, kteří podvod neodhalili navzdory několika varovným signálům.

Proč podvod nikdo neodhalil?

Celou dobu totiž Madoffův "fond" vkladatelům vynášel mnohem víc než konkurenci, a to bez výkyvů. Získal si tak pověst exkluzivního fondu s nějakým tajným dobrým zdrojem výlučných informací.

Pravda ale byla mnohem prostší - peníze přijaté od klientů Madoff neinvestoval, ale vyplácel z nich "výnosy" klientů předchozích. Každého, kdo kladl nepohodlné otázky, ze svého fondu vyhodil. Podvod odhalila až úvěrová krize.

Podvodu naletěli mimo jiné i herec John Malkovich, nadace Stevena Spielberga, senátor Frank Lautenberg či vlastník legendárního baseballového klubu New York Mets Fred Wilpon, nebo banky jako Nomura a HSBC.

"Nemůžu dostatečně vyjádřit, jak lituji toho, co jsem provedl," řekl Madoff ve svém proslovu u soudu a dodal, že je vlastními skutky "hluboce zahanben."

 

Právě se děje

Další zprávy