Warren Buffett vs. George Soros: Kdo je lepší?

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
12. 12. 2010 19:26
Porovnejte dva veleúspěšné investory. Jak dokáží zhodnoti peníze své i jiných?
Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

New York - Proč neinvestovat u lidí, kteří jsou nejlepšími investory na světě? Nejlepší sportovce najdete vždy v první lize. Kde hledat nejlepší portfolio manažery?

Talent u Buffetta a Sorose byl objeven už dávno, měli proto dost času ukázat, co dovedou. Jejich úspěch v roli manažerů hedgeových fondů měl nejen filantropický dopad na společnost, ale přinesl především tučné zisky spokojeným klientům.

Kdo tvrdí, že Warren Buffett není správce hedgeových fondů, si nevšímá, že arbitráž, pákový efekt, deriváty a obchodování na základě makroudálostí jsou dávno součástí Buffettovy strategie. Dokonce už v roce 1954 prováděl na kakau obchody "na krátko".

Žádný z nich nemá titul PhD nebo MBA, přesto vykazují Buffett a Soros výjimečné kvality. Během více než 41 let proměnil Soros 1 000 dolarů na 14 milionů dolarů (po započtení všech poplatků), Buffett pak 1 000 dolarů na 3 miliony dolarů.

Když porovnáme vývoj hodnoty Berkshire Hathaway, Sorosova fondu a oficiálního indexu S&P 500, vypadá to, jako by index ani nerostl.

Soros je výkonnější, Buffett bohatší

Jak je to možné? Klíčem je delší úročení výnosů.

Buffett začal se svými investicemi v roce 1957, Soros až v roce 1969. Buffett je z Omahy, Soros z Budapešti. Buffett se dal na obchodování s měnou a globální diverzifikaci asi před deseti lety, Soros kupoval akcie japonských a dalších zemí už kolem roku 1950.

Sorosova skvělá výnosnost fondu je založena na hlubší mezinárodní znalosti. Jeho filozofie - reflexivita - je i přes svůj úspěch stále ignorována davem, Buffettův přístup - hodnotové investování - začíná být známé, proto se na trhu objevuje řada "konkurentů".

Buffett řídil takzvaný absolute return fund v období 1957-1969, a poté realizoval své strategie prostřednictvím Berkshire Hathaway. V roce 1962 koupil Berkshire Hathaway za 7,6 USD na akcii, nyní se obchoduje kolem 120 USD, tj. průměrný roční růst 22 %! I Buffettův fond vykazoval 13 let po sobě pozitivní výsledky. Po odečtení všech poplatků přinášel investorům čistý výnos 23,8 %.

Někteří ekonomové říkají, že Buffett měl jen štěstí. Ale když ho srovnáme s indexem S&P 500 od začátku roku 1957, dokázal významně překonat trh - hlavní index za tu dobu z 1 000 dolarů udělal "jen" 100 tisíc.

Kdo účtuje nehorázné poplatky, Soros nebo Buffett? Čtěte další srovnání - ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy