Navzdory evropské pomoci srazil Fitch Irsku rating

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
9. 12. 2010 14:20
Rating snížil rozsah a rychlost propadu veřejných financí, uvedla agentura
Irové mají vcelku jasno, kdo může za krizi, v níž se země ocitla.
Irové mají vcelku jasno, kdo může za krizi, v níž se země ocitla. | Foto: Reuters

Dublin - Navzdory pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie zhoršila ratingová agentury Fitch rating Irska o tři příčky. Hodnocení schopnosti splácet státní závazky kleslo na stupeň BBB+.

Agentura zdůvodnila snížení ratingu dodatečnými rozpočtovými náklady na podporu a restrukturalizaci bank a slabšími vyhlídkami ekonomiky. "Rozsah a tempo zhoršení veřejných financí a trvající fiskální a makroekonomická rizika vycházející z bankovního sektoru znamenají, že úvěrový profil irského státu už neodpovídá vysokému investičnímu ratingu," uvedla ve zprávě.

Fitch sice připustila, že Irsko v podobě příslibu nouzového financování od EU a MMF získalo relativní finanční bezpečí, ale to podle ní nic nemění na ztrátě přístupu vlády a bank k úvěrům na finančních trzích a na nejistém výhledu ekonomiky.

Irsko se dostalo do dluhové krize kvůli neomezené garanci, kterou vláda před dvěma lety poskytla na závazky domácích bank. V roce 2008 v Irsku splaskla bublina realitního trhu, kam irské banky investovaly většinu svých aktiv a nyní jim z toho zůstaly obrovské ztráty.

Kvůli krytí bankovních dluhů letos dosáhne rozpočtový deficit Irska téměř třetiny ročního výkonu ekonomiky a obavy z insolventnosti zvedly úroky z irských vládních dluhopisů na nesnesitelně vysoké úrovně.


 

Právě se děje

Další zprávy