Rusové už zase kupují auta. Prodeje rostou i Škodě

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
8. 12. 2010 11:15
Poptávku oživuje vládní program šrotovného
Škodovky se v Rusku montují ve městě Kaluga
Škodovky se v Rusku montují ve městě Kaluga | Foto: Reuters

Moskva - Téměř dvakrát tolik aut než ve stejném období loňského roku se v Rusku prodalo v listopadu. Podle posledních údajů podnikatelského sdružení AEB prodej automobilů v Rusku v listopadu meziročně stoupl o 80 procent na 189 902 vozů.

Celkově by se v letošním roce mělo o třicet procent aut více než vloni, což odpovídá číslu 1,9 milionu vozů.

"Listopad vykázal nevyšší měsíční objem prodeje od prosince 2008," uvedl předseda automobilového výboru AEB David Thomas. Současné tempo prodejů překonává všechny dosavadní prognózy.

Škoda prodá letos necelých 50 000 aut

Poptávku po automobilech v Rusku nyní podporuje vládní program šrotovného. V zemi lze od počátku března při nákupu nového automobilu smontovaného v místních závodech získat prémii 50 000 rublů (zhruba 30.000 Kč) za odevzdání vozu staršího deseti let.

Na novém "hladu" Rusů po automobilech vydělává i mladoboleslavská Škoda. Dosud letos na tomto trhu prodala 41 520 aut, což je o 38 procent více než vloni. V samotném listopadu její prodeje meziročně stouply o 43 procent.

Rusko bylo ještě v roce 2008 na nejlepší cestě stát se co do počtu prodaných aut největším trhem v Evropě. Krize však objemy prodejů z roku na rok snížila o skoro polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy