Agentura S&P hrozí Portugalsku snížením ratingu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
1. 12. 2010 9:21
Vláda podle agentury nedělá dost pro podporu růstu ekonomiky
Vládní úspory vedly v Portugalsku podobně jako v jiných zemích ke stávkám.
Vládní úspory vedly v Portugalsku podobně jako v jiných zemích ke stávkám. | Foto: Reuters

New York - Jakoby nestačila sílící nedůvěra investorů, že se Portugalsko bez pomoci se svými dluhy nedokáže vypořádat, přidala mezinárodní ratingová agentura Standard&Poor's další ránu. Varovala před snížením ratingu země.

Portugalsko má nyní hodnocení A-, pokud by se však zhoršily růstové vyhlídky země nebo byly ohrožené pozice soukromých investorů po žádosti o pomoc z EU, může se zhoršit. Podle předpokladů by však i po s nížení zůstal v investiční kategorii.

S&P se především nelíbí nedostatečné reformy podporující růst ekonomiky, které by vyvážily negativní dopad rozpočtových úspor. Podle jejího odhadu klesne HDP příští rok nejméně o další dvě procenta.

Agentura je zvláště znepokojena dopady změn, které EU navrhuje pro přístup k soukromým investorům v situaci platební neschopnosti států. Nová pravidla pro investory mají sice platit až od roku 2013, pokud by v rámci případné finanční pomoci Portugalsku měly dostat závazky země vůči veřejným věřitelům přednost před závazky vůči soukromým věřitelům, pak by to byl důvod ke zhoršení ratingu, uvedla agentura.

Lisabon je nyní pod intenzivním tlakem investorů, kteří už víceméně předpokládají, že po Řecku a Irsku bude Portugalsko další zemí, která bude nucena přijmout od Evropské unie finanční pomoc. Portugalsko sice minulý týden schválilo úsporný rozpočet, má však slabou ekonomiku a kvůli tomu není schopno plnit stanovené cíle ve snižování vysokého deficitu.


 

Právě se děje

Další zprávy