Učte se čínsky, když chcete zbohatnout, radí podnikatel

Roman Chlupatý, Investiční web
1. 12. 2010 9:32
Čína je příliš velká na to, aby zkolabovala, říká v rozhovoru Sam Goodman, podnikatel, který v Asii uspěl.
Čína jede, pokud jde o rychlost růstu ekonomiky, nemá mezi mocnostmi konkurenci
Čína jede, pokud jde o rychlost růstu ekonomiky, nemá mezi mocnostmi konkurenci | Foto: Reuters

Praha - Sam Goodman odjel do Číny s batohem na zádech studovat kung-fu, dnes je z něj jeden z nejznámějších západních podnikatelů, kteří se v zemi draka prosadili na vlastní pěst.

Po vysoké škole v rodném Torontu se rozhodl prozkoumat, kde že se to točí jeho oblíbené bojové firmy. A po několika měsících v Pekingu zjistil, že mu chybí káva. A protože se kvůli tomu nechtěl vracet domů, založil kavárnu, která se časem rozrostla v řetězec, který výhodně prodal. Dal se na poradenství, pomáhal v Číně například společnosti Westinghouse.

Hledá nové příležitosti, a jak potvrdil na Čínském investičním fóru v Praze, těch je v Číně stále dost.

Váš příběh zní jako naplnění amerického snu v Číně. Stalo se to v 90. letech. Je možné něco podobného zopakovat i nyní, po dalších deseti letech?

Ne zcela. Ale není to nemožné. Já jsem začínal v Pekingu. Pokud by někdo chtěl něco podobného dokázat ve městech druhého nebo třetího sledu, tak by se mu to mohlo povést. Pořád totiž platí, že můžete v Číně dělat to, co vás zajímá, a seženete na to ty správné lidi a zdroje. Takže ano, stále je možné si v Číně splnit své sny. Pochopitelně pouze za podmínky, že přijedete, naučíte se řeč a půjdete do toho po hlavě.

Co by měl člověk předtím udělat?

První rada pro kohokoli, kdo chce v Číně podnikat a uspět, je, ať se dobře připraví; ať si takzvaně udělá své domácí úkoly. Což není tak těžké.

Je totiž mnoho lidí, kteří v Číně podnikají, kteří mají zkušenosti a jsou připraveni se o ně podělit. A věřte mi, investovat čas do toho, aby si člověk poslechl to, co říkají, aby si přečetl to, co píší, se vyplatí. Jinými slovy, potřebné informace jsou už dostupné a bylo by bláznovství jich nevyužít. Bezesporu totiž platí, že mnohem méně bolí, když se učíte z chyb ostatních, než když se učíte z těch vlastních.

Na co konkrétně se zaměřit? Jaká je největší chyba, kterou může začínající podnikatel v Číně udělat?

Pokud neuděláte zmíněné domácí úkoly, pokud si nezjistíte, co a jak už před vámi někdo udělal, koledujete si o malér. Pokud se nepřipravíte, vaše očekávání a plány mohou být naprosto nereálná a mylná. Hrozí vám, že budete narážet na překážky, které nejsou na první pohled patrné.

Klíčem k úspěchu v Číně je znát jazyk, bez toho totiž příležitosti ani neidentifikujete, natož abyste jich mohli využít.

Ve kterých oblastech mají tedy podnikatelé šanci uspět?

Je jich řada - od aktivit týkajících se dětí, vzdělávání, krásy, až po zelené technologie. Dodal bych, že pokud přemýšlíte o sektorech, musíte zároveň přemýšlet o lokalitách.

V Číně máte města prvního sledu, druhého sledu, třetího sledu a tak dále. A právě na tom, kde chcete podnikat, záleží, zda můžete uspět. Můžete například najít sektor, ve kterém máte šanci uspět. Ale musíte mít na paměti, že ve městech prvního sledu budete čelit neskutečně tvrdé konkurenci. Když se však ve stejném oboru pokusíte prosadit ve městech druhého a nebo dalšího sledu, vaše šance výrazně vzrostou.

Pokračování rozhovoru najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy