HDP v Evropské unii poroste rychleji než se čekalo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 11. 2010 13:06
Nejrychleji v eurozóně roste hrubý domácí produkt Slovenska
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Brusel  -  Hospodářství Evropské unie by se mělo letos dařit výrazně lépe, než předpovídaly původní prognózy. Podle takzvané podzimní prognózy, kterou zveřejnila Evropská komise, by HDP EU měl letos vzrůst o 1,8 procenta.

Je to skoro dvakrát tolik než ja jaře předpovídala komise ve své tehdejší prognóze.

Ekonomika eurozóny by v letošním roce měla růst o 1,7 procenta, v jarní prognóze Brusel očekával růst o pouhých 0,9 procenta. Do celkového výkonu eurozóny se tak příliš nepromítá dluhová krize, která vyústila v nucenou záchranu Řecka a Irska.

Slovensko opět tygrem eurozóny

Nejrychleji v eurozóně poroste letos podle prognózy slovenská ekonomika. Ta letos vzroste o 4,1 procenta, zatímco ještě na jaře Brusel čekal zvýšení o 2,7 procenta. V eurozóně je to nejvyšší očekávaný růst, v celé Evropské unii výraznější navýšení komise odhaduje jen u Švédska, a to 4,8 procenta. Příští rok by slovenské hospodářství mělo růst o tři procenta, loni propadlo o 4,8 procenta.

Evropská komise zlepšila také odhad růstu české ekonomiky. Ten by pro letošek měl činit 2,4 procenta, oproti,6 procenta, které očekávala komise ve své jarní prognóze. Pro příští rok tempo růstu mírně snížila na 2,3 procenta z dříve odhadovaných 2,4 procenta. V obou případech je očekávání komise optimističtější než odhady českého ministerstva financí či ČNB. 

"V příštím roce by nicméně mělo hospodářství evropské sedmadvacítky i zemí platících evropskou jednotnou měnou mírně zpomalit," uvádí se v prognóze.  Hrubý domácí produkt EU má růst o 1,7 procenta a eurozóny o 1,5 procenta.

V roce 2012 hospodářství EU poroste o zhruba dvě procenta a zemí platících eurem o 1,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy